Nemačko stop za vojni posao sa Rusijom

Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačko stop za vojni posao sa Rusijom

Usled poništenja ugovora sa ruskim partnerom firma „Rajnmetal“ iz Diseldorfa oštećena za 100 miliona evra, zbog čega je pripremila tužbu protiv države za nadoknadu štete

Nemačka se ne šali: u okviru sankcija Evropske unije prema Rusiji Berlin je poništio jedan posao s Rusijom vredan 100 miliona evra. Reč je o ugovoru iz 2011. godine koji je predviđao da nemačka firma „Rajnmetal“ iz Diseldorfa učestvuje u izgradnji i opremanju modernog trening centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Rusiji kroz koji godišnje može da prođe oko 30.000 vojnika.

Na prvi pogled ništa čudno – Nemačka poštuje odluku EU da Rusija bude ekonomski „kažnjena“ zbog ponašanja prema Ukrajini. Kada se malo dublje zaviri u pozadinu najnovije odluke zvaničnog Berlina, otkriva se da je ona zapravo ozbiljan presedan.

Sankcije EU protiv Rusije dosad su se uvek odnosile na sutra, predviđale su ograničavanje ili zabranu budućih poslova. Nemačka je sada otišla korak dalje, poništila je ranije dogovoren posao.

Formalnu odluku da se potpuno stopira ugovor „Rajnmetala“ sa Rusijom doneo je nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel. I to, kako je izjavio, „uz punu podršku kancelarke Angele Merkel“.

Priča o poslu „Rajnmetala“ s Rusijom počela je da se komplikuje u martu kada je Gabrijel privremeno povukao saglasnost ministarstva na ugovor potpisan 2011. godine. Šef „Rajnmetala“ Armin Paperger tada je izjavio da nema razloga za zabrinutost.

„Posao od 100 miliona evra je u završnoj fazi, a Rusija je najveći deo novca već uplatila nemačkoj firmi“, tvrdio je tada Paperger.

I sada je usledio obrt. Berlin je trajno poništio ugovor čime je ozbiljno pogodio ionako „pokvarene“ odnose sa Rusijom, a „Rajnmetal“ doveo u veoma neugodnu situaciju.

Mediji prenose da su emisari iz Berlina već pokušavali da stišaju nezadovoljstvo „Rajnmetala“ i postignu s firmom neki kompromis. Kako je, međutim, reč o pozamašnoj sumi novca, put do dogovora neće biti lak. Iz „Rajnmetala“ poručuju da očekuju od države da im u potpunosti nadoknadi štetu. I kažu da su već pripremili tužbu za slučaj da vlada odbije da firmi nadoknadi izgubljeni novac.

Potez ministra Gabrijela naišao je na podeljena reagovanja u Nemačkoj. I dok iz redova SPD i Zelenih stižu pozitivne reakcije, predstavnici  demohrišćana, biznisa i pojedini mediji odapinju oštre kritičke strele na takvu odluku. Ministru se prigovara da slabi pozicije domaće privrede i da bez razloga donosi odluke na štetu Nemačke. Mediji još naglašavaju da je takvo ponašanje najblaže rečeno nerazumno i podsećaju na primer Francuske koja, uprkos snažnom međunarodnom pritisku, ne želi da odustane od posla s Rusijom – isporuka dva nosača helikoptera – „teškog“ 1,2 milijarde evra.

Iz Moskve nema ozbiljnijih reakcija na odluku nemačkog ministra. Oglasilo se samo Ministarstvo odbrane koje kaže da će veliki centar za obuku  vojnika u mestu Mulino na Volgi u Nižnjenovogorodskoj oblasti biti završen po planu.

„Nemačka odluka zapravo nema nikakve posledice na završetak centra za obuku“, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Juri Borisov.

Ž. R.

objavljeno: 05.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.