Nemačka obećala  pritisak na Holandiju /video/

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Nov.2009, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka obećala pritisak na Holandiju /video/

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije juče pokazala velike simpatije prema ideji da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU pre odmrzavanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saznaje „Blic" iz izvora bliskih državnom vrhu. Tokom sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Berlinu, Merkelova je zadržala tvrd stav prema ubrzavanju srpskih integracija i preporučila „korak po korak". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Predsednik Srbije Boris Tadić i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se u Berlinu da je Srbija ispunila sve uslove za odmrzavanje prelaznog sporazuma sa EU, što je prvi korak ka zvaničnom podnošenju kandidature za članstvo u EU.

- Nemačka smatra da je Srbija ispunila uslove za stupanje na snagu prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU - istakla je juče nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i naglasila da bi Beograd trebalo da podnese kandidaturu za članstvo u EU pošto taj sporazum stupi na snagu.

Merkelova je najavila da će Nemačka ostati u kontaktu sa evropskim partnerima koji misle da još nisu ispunjeni uslovi za primenu prelaznog sporazuma.

Predsednik Tadić je istakao da Srbija podnošenjem kandidature za članstvo u EU želi da otkloni svaku dilemu o strateškom pravcu naše zemlje i da bude jasno da Srbija nema alternativu procesu evropskih integracija.

- Naši evropski prijatelji sugerišu nam, a među njima je i Nemačka, da se ide korak po korak. Upravo u tom smislu treba nam podrška evropskih partnera da što pre dođe do odmrzavanja prelaznog sporazuma - rekao je Tadić posle susreta sa Merkelovom na pitanje kako kancelarka vidi plan Srbije za kandidaturu pre odmrzavanja SSP-a.

Tadić je naglasio da Srbija čini sve da se saradnja sa Hagom nastavi i da hapšenje Mladića i Hadžića bude okončano, kao i da veruje da će posle sledećeg izveštaja Serža Bramerca biti moguće i odmrzavanje tog sporazuma i podnošenje kandidature ove godine. Tadić je naveo da je sa nemačkom kancelarkom govorio i o političkim i drugim temama i da je Kosovo jedina tačka gde između Beograda i Berlina postoje razlike u mišljenjima, budući da Srbija, kako je istakao, „ne priznaje, niti će priznati Kosovo".

Tokom susreta na najvišem nivou koji su predsednik Tadić i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić imali juče u Berlinu, Merkelova je podržala pristupanje Srbiji EU, ali kako saznajemo iz izvora bliskih našoj delegaciji, ta podrška nije išla mnogo dalje od do sada poznatog stava nemačkih konzervativaca koji su tokom nedavne predizborne kampanje istakli da žele usporavanje procesa proširenja EU na zapadni Balkan.

Tadić i Jeremić razgovarali su juče u Berlinu i sa ministrom inostranih poslova Gidom Vesterveleom, a glavne teme su bile bilateralni odnosi, privredna saradnja, politički razvoj u regionu i približavanju Srbije EU. Tadić je u Ministarstvu privrede, zajedno sa šefom ovog resora u nemačkoj vladi Rajnerom Briderleom, prisustvovao i potpisivanju memoranduma o razumevanju između nemačkog energetskog koncerna RWE i Elektroprivrede Srbije.

Ovo je prvi sastanak vodećih srpskih političara sa članovima nove, konzervativno-liberalne nemačke vlade, koju je kancelarka Merkel formirala krajem prošlog meseca i sastanak je utoliko značajniji kada se uzme u obzir da je predsednik Srbije jedan od prvih državnika koje Merkelova prima nakon izbora na funkciju.

Poslednjih meseci su konzervativci kancelarke Merkel u više navrata naglašavali da je doduše dosadašnje širenje EU bilo uspešno i u interesu Nemačke i Evrope, ali da bi posle prijema Hrvatske trebalo da usledi „faza konsolidacije kako bi se učvrstili identitet i institucije EU".

Srpski plan za podnošenje kandidature pre kraja godine i dalje naviše zavisi od ocene glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o tome da li Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom i od odluke Holandije da odmrzne SSP.

Do 10. decembra, kada je zakazano zasedanje Saveta ministara EU, na kojem bi, ako se steknu povoljni uslovi, komesar za proširenje Oli Ren mogao zatražiti odmrzavanje SSP, predstoji još niz diplomatskih akcija koje mogu biti preduzete. Svakako bi jedna od njih mogao biti i susret Vuka Jeremića sa holandskim šefom diplomatije Maksimom Ferhagenom tokom ministarskog sastanka Oebsa u Atini. Sve bi, naravno, bilo lakše da je lobiranje nastavljeno uz podršku Angele Merkel, za koju se u diplomatiji zna da je zaslužna za uspeh Lisabonskog sporazuma.

- Nemačka vlada smatra da primat na evropskom putu ima Turska, koja bi u narednom periodu, umesto punopravnog članstva, bar za sada trebalo da dobije samo privilegovan status u EU - izjavio je juče Dušan Reljić, naučni saradnik nemačkog Instituta za međunarodnu politiku i bezbednost.

On misli da će sada unutar EU biti dosta rasprave između Italije, Grčke i zemalja u istočnoj i srednjoj Evropi, poput Poljske, Rumunije, Bugarske, koje jako podržavaju pristup i Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana EU, i onih zemalja zapadne Evrope, kao što su Nemačka, Holandija, Belgija i Danska, „koje imaju jedan distanciran stav".

Bramerc podneo pisani izveštaj SB UN

Serž Bramerc, glavni haški tužilac, podneo je u petak pisani izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom Savetu bezbednosti UN u Njujorku, potvrdila je za „Blic" Olga Kavran, portparol Haškog tužilaštva. Ona je odbila da otkrije sadržinu Bramercovog izveštaja, kao i da li je tužilac iskoristio izraz „puna saradnja".

- Izveštaj će biti dostupan javnosti 3. decembra, kada će ga tužilac usmeno saopštiti Savetu bezbednosti - navela je Kavranova. Preovladava uverenje da će Bramercov izveštaj biti najpozitivniji do sada, da će on podvući da je postignut veliki napredak u saradnji u svim preostalim segmentima, ali i da su dvojica haških begunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić još u begu. Veruje se, ipak, da je Bramerc ocenio da Beograd čini sve da se haški begunci privedu pravdi. Ova ocena bila bi dovoljno pokriće za Holandiju da konačno da zeleno svetlo za primenu SSP-a, što je uslov za podnošenje kandidature za EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berlin preko Turske blokira srpski evro put

Izvor: Deutsche Welle, 16.Nov.2009, 12:00

Predsednik Srbije, Boris Tadić danas je u zvaničnoj poseti Berlinu. Cilj: da kandidatura Srbije za članstvo u EU dobije realne osnove. Međutim, Nova nemačka vlada zahteva pauzu u širenju Evropske unije.

Nastavak na Deutsche Welle...

MERKEL: SRBIJA ISPUNILA USLOVE

Izvor: Kurir, 16.Nov.2009

BERLIN, 16. novembar 2009. (FoNet) - Nemačka smatra da je Srbija ispunila uslove za stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom (EU), istakla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, i naglasila da bi Beograd trebalo...

Nastavak na Kurir...

Berlin: Susret Merkel i Tadića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Nov.2009

Njemačka podržava perspektivu ulaska Srbije u Evropsku uniju ali smatra da postoji logičan redosljed poteza na putu svake zemlje ka toj integraciji. To je danas poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Berlinu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel u vezi sa namjerom Srbije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"Zeleno svetlo" Angele Merkel

Izvor: RTS, 16.Nov.2009

Nemačka kancelarka Angela Merkel, posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, rekla "da je Srbija ispunila uslove za stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU". Odmrzavanje SSP i kandidatura za članstvo u EU do kraja godine, rekao Tadić. ..Predsednik Srbije Boris Tadić i...

Nastavak na RTS...

Merkel: Odmrznuti prelazni sporazum

Izvor: Politika, 16.Nov.2009

Premijerka Nemačke izjavila da Srbija kandidaturu za članstvo u EU treba da podnese pošto ovaj sporazum stupi na snagu. – Tadić: Naši evropski prijatelji nam sugerišu da idemo korak po korak ..„Nemačka smatra da je Srbija ispunila uslove za stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.