Izvor: B92, 05.Feb.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemačka bez stava o kandidaturi"

Minhen -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da Nemačka još ne zna kako će se postaviti na sledećem sastanku ministara EU u vezi sa statusom kandidata za Srbiju.

"Kada je reč o Srbiji i evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, ono što mogu da kažem jeste da Nemačka još uvek nije odlučila kako će se postaviti na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU", rekao je Jeremić nakon razgovora sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom u Minhenu.

"Međutim, kakva god bude bila odluka, važno je zadržati stabilnost u odnosima. Bitno je zadržati visok nivo komunikacije i angažovanosti", podvukao je on, dodajući da u ovom trenutku nije moguće reći ili predvideti kakva će biti odluka Nemačke.

Jeremić je istakao da je bitno da se ostane u dijalogu.

"Mislim da sve strane imaju najbolju moguću volju, ali kakva će biti odluka pokazaće vreme", naveo je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da će sledeći sastanak šefova diplomatija EU biti održan 28.februara.

"Bićemo u intenzivnoj komunikaciji ministar Vestervele i ja, kao i sa svim ministrima spoljnih poslova. Mislim da svi imaju najbolju volju da se postigne najbolje moguće rešenje. Daleko smo od toga da se u ovom trenutku može reći kakva će odluka biti", ukazao je Jeremić.

On je dodao da je sa Vesterveleom razgovarao i o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i aktuelnoj situaciji u svetu, posebno o stanju na Bliskom istoku, koje je bila dominantna tema poslednjeg dana minhenskog skupa.

Tokom učešća na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, na kojoj se okupilo više od 350 predstavnika država i eksperata iz celog sveta, Jeremić je obavio niz bilateralnih razgovora.

Između ostalog, on se sastao sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kao i zamenikom američke državne sekretarke Hilari Klinton, Filom Gordonom.

Jeremić je takođe razgovarao i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Izraela Danijelom Ajalonom, zamenikom predsednika vlade i ministrom spoljnih poslova Moldavije Jurijem Leankom, ministrom spoljnih poslova Poljske Radoslavom Šikorskim.

Isto tako, on je imao susret sa ministrom spoljnih poslova Litvanije Audroniusom Ažubalisem, šefom ukrajinske diplomatije Kostjatinom Griščenkom, ministrom za evropske integracije Finske Aleksandrom Stubom, ministrom inostranih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, šefom švedske diplomatije Karlom Biltom i ministrom spoljnih poslova Rumunije Kristijanom Dijakoneskuom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.