Nema novih uslova na putu ka EU

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema novih uslova na putu ka EU"

Beograd -- Nema novih uslova za Srbiju za dobijanje statusa kandidata i datum početka pristupnih pregovora sa EU, kaže direktor Direkcije za zapadni Balkan Pjer Mirel.

Uslovi koji su za Brisel sada važnni su oni koji su dati u SSP-u i u Kopenhaškim kriterijumima, rekao je Mirel u Beogradu.

Osnovno pitanje na koje treba da odgovorimo je da li je Srbija napredovala u ispunjavanju kriterijuma da bi otvorili pregovore o članstvu, rekao je Mirel, posle sastanka unapređenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stalnog dijaloga Srbije i EU.

On je naglasio da se u SSP predviđa dobra saradnja sa svim susedima.

Mirel je, takođe izrazio očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine dovesti do "konkretnih rezultata".

Mirel je nakon sastanka Unapredjenog stalnog dijaloga izmedju EU i Srbije konstatovao da je Srbija napravila veliki napredak i podvukao da će osnova za mišljenje Evropske komisije biti napredak u primeni kopenhaških kriterijuma.

"Kao što su predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File već ukazali, i mi smo ustanovili veliki napredak i orhrabrujemo vladu Srbije da nastavi reforme, da bi nama pomogli da dodjemo do damo pozitivno mišljenje”, rekao je Mirel.

On je naveo niz pozitivnih događaja koji su se desili od prošlog sastanka unapređenog stalnog dijaloga, a to je da bilateralna ratifikacija SSP-a dobro odmiče, zatim zajednička rezolucija u UN o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Treće jeste da se zatraži od Saveta EU da se pripremi mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo. Dalje je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića ispunjavanje važne medjunarodne obaveze Srbije", podvukao je Mirel.

On je pozdravio usvajanje izbornog zakona, i izrazio nadu da će iduće nedelje biti usvojen i zakon o finansiranju stranaka.

Đelić: Pregovori sa EU na proleće 2012.

Potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije Božidar Djelić izjavio je danas da neće biti novih uslova na putu Srbije ka Evropskoj uniji, a da se nada da će država na proleće iduće godine fomalno otpočeti pregovore za članstvo u Uniji.

"Nadamo se da će 9. decembra biti postignut konsenzus da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da se definiše datum pregovora, a nadam se da će na proleće 2012. godine i formalno otpočeti pregovori", rekao je Đelić.

On kaže i da je Srbija svesna da, iako je hapšenje haškog optuženikja Ratka Mladića važan momenat za evrointegracije zemlje, to nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora.

On je naglasio da će Srbija nastaviti saradnju sa sudom u Hagu i sprovodjenje reformi.

Govoreći o zakonima koje na tom putu treba usvojiti, Đelić je precizirao da je urađen nacrt zakona o restituciji, da su u toku konsultacije sa strankama i da će tokom leta biti sprovedena javna rasprava o toj temi, a da se njegovo usvajanje u skupštini očekuje već na jesen.

Đelić je podsetio da je Srbija usvojila Zakon o izboru narodnih posalnika, da će uskoro biti usvojen i zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji je trenutno u skupštinoj raspravi, kao i da ostaje da se usvoji još zakon o javnoj svojini.

Fratini: Srbija zaslužuje status kandidata do kraja godine

Srbija zaslužuje da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini.

"Srbija sada zaslužuje veliki korak napred, zaslužije status kandidata do kraja ove godine," rekao je Fratini.

On je rekao da su u toku pripreme za značajan među-vladin sastanak Italije i Srbije koji će se održati u Beogradu i na kome će biti izražena zvanična podrška evropskoj integraciji Srbije.

Datum sastanka još nije preciziran, ali na njemu će "izvesno biti izdato zvanično saopštenje u kome će biti podržana evropska perspektivi Srbije," rekao je Fratini, kako prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Italijanski ministar je takođe izrazio veliko zadovoljstvo zbog završetka pregovora EU i Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.