Nema EU bez dogovora s Prištinom

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema EU bez dogovora s Prištinom"

Njujork -- Tomislav Nikolić izjavio za "Volstrit žurnal" da je svestan da Srbija ne može u EU bez dogovora s Prištinom, kao i da za Srbiju nema drugog puta.

On je takođe rekao i da je za novu budućnost Balkana, ali da o tome treba da odluče Srbi i Albanci, a ne on i Hašim Tači.

"Potpuno sam otvoren za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove budućnosti Balkana. Dogovor o tome će ipak morati da postignu Srbi i Albanci, a ne Nikolić i (Hašim) Tači", rekao je predsednik Srbije u prvom intervjuu za američki "Volstrit žurnal".

Nikolić je rekao i da ne može da se rukuje s kosovskim premijerom Hašiom Tačijem, jer, kako je naveo, "Mene niko ne optužuje za ratne zločine. Zato ne mogu da se rukujem s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine".

List podseća da optužbe Dika Martija o umešanosti kosovskog premijera u trgovinu ljudskim organima Tači smatra "naučnom fantastikom" i pri tome ističe da će Kosovo ići dalje ka EU i NATO "sa ili bez rešenja postignutog sa Srbima". Nikolić na to odgovara: "Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova".

List, međutim, konstatuje da Nikolić to izgovara glasom više rezigniranim nego vatrenim i tumači da je na taj način "odškrinuo vrata".

Nikolić u intervjuu njujorškom listu kaže i da je svestan da Srbija ne može da uđe u EU bez dogovora s Prištinom i ističe da za Srbiju nema drugog izbora osim članstva u EU, što njegova vlada želi. "Imajući u vidu balkanske standarde, to je napredak", zaključuj se u tekstu u "Vol strit džornalu".

U ranije objavljenom komentaru u tom listu se navodi da bi razgovori Beograda i Prištine na visokom nivou i pod pokroviteljstvom Brisela mogli svakog trenutka da budu nastavljeni i da su srpski lideri po tom pitanju poslali pozitivne signale. "Datum još nije određen, ali smo praktično tu i razgovora će biti", kazao je sagovornik "Vol strit džornala".

Američki list ocenjuje da su od poslednjih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine tenzije porasle. "Srbija je glasala za Nikolića, koji naginje ka nacionalizm, i Ivicu Dačića, nekada portparola Slobodana Miloševića. Postoji skepticizam prema njihovoj privrženosti za ono što Brisel zove 'proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine'", navodi se u tekstu.

Dnevnik, ipak, dodaje da su Nikolić i Dačić poslali pozitivne signale, citirajući reči predsednika Srbije tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN da Beograd želi trajan mir s Kosovom i nastavak razgovora, uz ponovljeno da "Srbija neće priznati nezavisnost". "Srbiji obnavljanje razgovora može doneti nagradu na putu ka EU", navodi list i podseća da je Unija pregovore o priključenju Srbije uslovila normalizacijom odnosa s Prištinom.

Slična je situacija i s Prištinom, ocenjuje "Vol strit džornal", navodeći da bi Priština 10. oktobra trebalo da dobije studiju o izvodljivosti. "To je prvi korak ka često dugom procesu za članstvo u EU. Zastoj u odnosima sa Beogradom će učiniti taj proces još dužim", zaključuje se u tekstu američkog lista.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Nisam zločinac, ne mogu da se rukujem s Tačijem

Izvor: Kurir, 01.Okt.2012

Predsednik Srbije je rekao da ne može da se rukuje s Hašiom Tačijem, jer njega niko ne optužuje za ratne zločine dok je kosovskipremijer osumnjičen za ratne zločine..NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je otvoren po pitanju izgradnje nove budućnosti Balkana, ali da o...

Nastavak na Kurir...

Nikolić: Srbija ne može u EU bez dogovora sa Prištinom

Izvor: S media, 01.Okt.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je otvoren po pitanju izgradnje nove budućnosti Balkana, ali da o tome treba da se dogovore Srbi i Albanci a ne on i Hašim Tači..."Potpuno sam otvoren za izgradnju nove budućnosti Balkana. Dogovor o tome će ipak morati da postignu Srbi i Albanci...

Nastavak na S media...

Nema EU bez dogovora s Prištinom

Izvor: RTV Pink, 01.Okt.2012

. . . Tomislav Nikolić izjavio za "Volstrit žurnal" da je svestan da Srbija ne može u EU bez dogovora s Prištinom, kao i da za Srbiju nema drugog puta.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.