Neizvestan dogovor o budžetu EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvestan dogovor o budžetu EU

BRISEL -

Evropski lideri izrazili su danas sumnju u postizanje sporazuma o dugoročnom budžetu EU, nakon što je sinoćni samit u Briselu, posvećen ovom pitanju, najpre kasnio zbog velikih nesuglasica, a zatim vrlo brzo prekinut.

Samit o budžetu za 2014-2020, vrednom bilion evra, koji je počeo kasno sinoć sa tri sata zakašnjenja zbog razlika u stavovima oko politike potrošnje između bogatih i siromašnijih članica bloka, trajao je manje od sati i po, nakon čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prekinut tokom noći, a danas bi trebalo da se nastavi u podne po srednjeevropskom vremenu.

Na ovaj način delegatima iz 27 zemalja članica dato je više vremena da ispitaju nove predloge u dugoročnom budžetu koje je podneo predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Međutim, s obzirom na to da Britanija preti da će iskoristiti pravo veta, a da širom bloka postoje velike razlike u pogledu nivoa potrošnje, nemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da će za dogovor o ovom pitanju EU možda morati da sačeka neki naredni samit.

"Mislim da malo napredujemo, ali sumnjam da ćemo postići dogovor", rekla je Merkelova, a sličnu sumnju izrazio je i francuski predsednik Fransoa Oland, javila je agencija Frans pres.

U sporu oko budžeta su, sa jedne strane, bogate članice Unije koje traže ograničenje potrošnje, a sa druge, one siromašnije koje traže veću pomoć iz budžeta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.