Nastavljeni Briselski pregovori!

Izvor: Press, 17.Apr.2013, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni Briselski pregovori!

Direktni razgovori dve delegacije uz posredovanje Eštonove nastavljeni su posle pauze za konsultacije koja je trajala više od tri sata.
Nezvanični izvori, ali i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, nagovestili su da je na pregovaračkom stolu za Beograd bolja ponuda od prethodne.
Beograd insistira na ovlašćenjima srpskih opstina na severu Kosova u pravosuđu i policiji.
Kosovski premijer Hašim Tači prekinuo je danas nešto posle 16 časova trojne pregovore u Briselu nezadovoljan ponudom koju je iznela visoka predsedstavnica EU Ketrin Ešton, nezvanično saznaje Tanjug. U toku je pauza.
Izvori iz EU navode da nije došlo do prekida sastanka, već da je u toku pauza za konsultacije.
Pre prekida sastanka, u Briselu su među novinarima kružile nezvanične informacije da je dogovor Beograda i Prištine blizu i da će se trilateralni sastanak između Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija uskoro završiti. 
Novinar Radio Slobodne Evrope Rikard Jozbijah iz Brisela napisao je na svom Tviter profilu da izvori bliski pregovaračima kažu da nema nove ponude na stolu, već da je u pitanju ista ponuda koja je ranije predstavljena. 
Novinar je pre toga napisao da je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton nakon sastanka sa srspkom delegacijom, ponovo razgovarala sa Hašimom Tačijem. On je takođe napisao da srpski zvaničnici kažu da Srbija sada ima bolje uslove oko pregovora. 
Beogradski mediji su preneli da je posle susreta srpske delegacije i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton održan sastanak učesnika u dijalogu sa predstavnicima NATO, nakon čega se očekuje trojni sastanak.
Prema pisanju Blica, srpska strana u Briselu je dobila nešto bolju ponudu kada je reč oko policije i bezbednosnih pitanja.
Izvor ovog lista je ranije danas preneo da su razgovori delegacija i Eštonove i ovog puta veoma teški i neizvesni, iako su Brisel i Priština malo popustili.
- Ispostavilo se da je srpski državni vrh bio u pravu što nije prihvatio ponudu na prethodnoj rundi, jer je ona sada nešto povoljnija - kaže naš sagovornik.
U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.  
Iako je posle prethodne, osme runde, koja je održava 2.aprila Eštonova rekla da je to njen poslednji zvanični sastanak sa dve strane, međunarodna zajednica dala je još jednu šansu Beogradu i Prištini da postignu dogovor. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Ivica Dačić,   Hašim Tači

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.