Nastavak pregovora tek u januaru

Izvor: B92, 13.Dec.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nastavak pregovora tek u januaru"

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je da direktne pregovore s Prištinom ne očekuje pre januara.

On je dodao da će do tada i dalje imati svakodnevne konsultacije s posrednikom EU u dijalogu s Prištinom Robertom Kuperom.

"Ne verujem da će samih pregovora biti pre januara, jer je potrebno da međunarodna zajednica, uradi mnogo više na stavu Prištine, koji je potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekonstruktivan i maksimalistički i koja se sada bavi samo propagandom za unutrašnju upotrebu umesto da odustane od pokušaja da im bilo ko da potvrdu njihove takozvane nezavisnosti", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

Stefanović je poručio: "Beograd nije adresa za to i taj odgovor od nas neće dobiti".

Prema njegovim rečima, svakodneve konsultacije s Kuperom postoje i odvijaće se i u narednom periodu bez obzira na Kuperovo odsustvo iz Brisela.

Stefanović očekuje da ove ili sledeće nedelje bude formirana radna grupa za implementaciju dogovora o administrativnim prelazima.

"Formiranje radne grupe očekujem nakon odluke vlade u najkraćem roku ove ili sledeće nedelje", kazao je on i podsetio da ostale radne grupe, "formirane na svakoj do sada zaključenoj temi", rade stalno.

Šef pregovaračkog tima je i danas pozvao Srbe sa severa Kosova da delegiraju predstavnike za učešće u pregovaračkom procesu na svim nivoima i ocenio da je to jako važno.

"Predstavnici Srba sa severa nisu postali deo radnih grupa i ako ih stalno zovemo. U njima imamo predstavnike Srba sa Kosova, ali bismo želeli da Srbi sa severa daju svoje predstavnike za radne grupe i pregovarački tim", kazao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je javno u više navrata tražio da se uključe u pregovarački tim, ali da oni to odbijaju.

"Rekli su da ne žele da učestvuju u ovakvim pregovorima. Mislim da je jako važno da se obezbedi njihovo učešće, da nam daju svog predstavnika koji će biti potpuno involviran u pregovarački proces na svim nivoima", kazao je šef pregovaračkog tima.

Stefanović je naveo i da očekuje da će se u skoroj budućnosti steći uslovi za pojavljivanje članova vlade na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Kao razlog zašto danas nije bio na sednici Odbora, Stefanović je naveo to što predsedavajući odbora Ljubomir Kragović na prethodnoj sednici nije dozvolio raspravu sa obrazloženjem da vlada nije dostavila usvojeni sporazum.

"Da bismo izbegli situaciju u kojoj Kragović pokušava da zloupotrebi Odbor i ne dozvoli predstavnicima vlade da govore, mislimo da je neophodno, a i Odbor je to tražio, da vlada dostavi usvojeni sporazum o kome će se raspravljati. Pošto pregovarački tim apsolutno radi pod mandatom Vlade Srbije neophodno je da vlada usvoji sporazum nakon čega ćemo odmah doći", kazao je on.

Stefanović je dodao da se nada da će se to dogoditi u najkraćem roku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.