Napredak na spoljnopolitičkom planu

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak na spoljnopolitičkom planu

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je da je u Srbiji posle 5. oktobra 2000. na spoljnopolitičkom planu ostvaren najočigledniji napredak.

"Peti oktobar za ovu zemlju i region predstavlja istorijsku pobedu i u tom smislu je ova decenija, decenija napretaka i boljitka", rekao je Jeremić.

On je na konferenciji "Srbija na putu ka EU - 10 godina posle", podsetio da je retko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja zemlja bila do te mere izolovana kao Srbija pre 5. oktobra.

"Niko nije toliko bio izolovan, izopšten i ocrnjen kao Srbija 4. oktobra", rekao je Jeremić i ocenio da se sadašnji trenutak ne može uporediti sa periodom pre 5. oktobra 2000 godine.

Jeremić je, takođe, rekao da ako u priči o demokratskim promenama neko zaslužuje da bude istaknut to je onda motor celokupnog procesa - pokojni premijer Zoran Đinđić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija iz prethodnog perioda nasledila velike probleme za koje sada traži rešenje i ponovio da je članstvo u EU centralni strateški prioritet Srbije.

"Sve što činimo stavljamo u kontekst ostvarenja tog cilja", naveo je Jeremić.

On je, takođe, naveo da Srbija nastoji da probleme rešava na evropski način - postizanjem rešenja oko kojeg će se složiti svi.

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Džurinda ocenio je da je najveci izazov Srbije modernizacija zemlje, ali je, takođe, istakao važnost stabilizacije odnosa sa Prištinom.

"To nije lako, ali je svet prepun teških pitanja", rekao je Džurinda.

Slovački ministar je izrazio zadovoljstvo što je nacrt Rezolucije, usvojene u Generalnoj skupštini UN, bio pripremljen zajedno sa članicama EU i dodao da je Srbija pokazala snažnu volju i opredeljenje za ulazak u EU.

Džurinda je ocenio da jedino Srbija odlučuje o svojoj evropskoj budućnosti i kazao da njena volja mora biti ključna u tom pravcu pošto je ulazak u EU na vrhu liste spoljnopolitičkih prioriteta Beograda.

"Pre deset godina Srbija je počela modernizaciju pod novim rukovodstvom", rekao je Džurinda i posebno nagalasio značaj pokojnog premijera Zorana Đinđića u izvođenju tog procesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.