Napredak Srbije na evropskoj zdravstvenoj lestvici

Izvor: RTS, 30.Jan.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak Srbije na evropskoj zdravstvenoj lestvici

Prema najnovijem izveštaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, Srbija je značajno napredovala na rang-listi zdravstvenih sistema. U rangiranju za prošlu godinu je zauzela 24. mesto od ocenjivanih 35 zemalja.
U izveštaju koji je danas objavljen u Briselu između ostalog stoji da zbog napretka od 116 bodova, Srbija dobija "titulu države sa najvećim napretkom".

Srbija je u najnovijem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ocenjivanju dobila 670 bodova i pretekla čak osam zemalja Evropske unije, među kojima su Poljska, Mađarska, Grčka, Rumunija...
Podsetimo, posle dva poslednja mesta, pa onda 33. mesta i 30. mesta, naš zdravstveni sistem je za prošlu godinu dobio oko 200 bodova više nego 2015. godine, pa je plasman Srbije na evropskoj zdravstvenoj lestvici značajno bolji.
"To su najbolje vesti ne samo za Ministarstvo zdravlja, one koji se bave zdravstvom, već i za državu, narod. Ono što je trebalo da se uradi pre 20 godina, sad se radi, nabavka mašina, i gama nož", napominje prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. 
Mali broj bodova Srbija je dobila za prevenciju i zbog velike smrtnosti beba, ali smo napredovali u većini drugih oblasti koje se proveravaju. 
"Pomak je ostvaren na više različitih mesta u više parametara koji su komparirani, ocenjivani prvenstveno zbog uvođenja elektronskog zdravstvenog sitema IZIS-a o kome se danas dosta intentzivno i sa dosta žuči diskutuje. Dostupnost zdravstvenih usluga je jednostavnija, stiže se do lekara specijaliste jednostavnije, i liste čekanja se smanjuju", ističe prof. dr Dragan Micić, predsednik Zdravstvenog saveta Srbije.
Prof. dr Danica Grujičić, načelnica Neuroonkološkog odeljenja Klinike za neurohirurgiju KCS, smatra da treba nastaviti sa unapređivanjem zdravstva.
"Možda nabaviti neke nove aparate, ali i ne samo aparate. Vraćam se stalno na porodičnu medicinu, mislim da je to suštinska stvar, ali to zahteva i Medicinsku fakultet, određene promene u edukaciji...", ukazuje Grujičićeva.
U prethodnom periodu Srbija je najviše uradila za onkološke bolesnika. Dobra vest na kraju jeste i da će sutra biti objavljen javni poziv za nabavku aparata za zračenje iz kredita Svetske banke. Posle toga, Srbija više neće imati liste čekanja na zračenje. 
I dalje najbolje zdravstvo imaju Holanđani i Švajcarci, sa 927 odnosno 904 bodova od maksimalnih 1000 poena.
Zdravstveni sistemi se proveravaju u nekoliko oblasti, među kojima su poštovanje prava pacijenata i informisanost, vreme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishod lečenja, prevencija, dostupnost usluga i lekova... 
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija napredovala na evropskoj listi zdravstvenih sistema

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2017

Prema poslednjem izveštaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, Srbija je napredovala na rang-listi zdravstvenih sistema i prošle godine zauzela 24. mesto među 35 zemalja..."Nаšа držаvа je ostvаrilа 116 bodovа više nego 2015. godine, kаdа je zаuzelа 30. mesto, što Srbiji, premа...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.