Nadam se da ćemo početi pregovore do juna

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nadam se da ćemo početi pregovore do juna"

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da se nada da će Makedonija započeti sa pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji do juna.

Vlada Zaeva bi trebalo da potpiše protokole za pristupanje NATO alijansi pod imenom Severna Makedonija u sredu, prenosi AP.

Grčka je nedavno ratifikovala Prespanski sporazum, čime je rešen spor o imenu Makedonije i samim tim je otvoren put ka evroatlanskim integracijama te zemlje.

Zaev se trenutno nalazi u Sofiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde se obratio, a ranije danas sastao se sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Dvojica premijera razgovarali su o ukidanju međusobnih trgovinskih tarifa.

Borisov je podsetio da je u fokusu bugarskog predsedavanja EU bio zapadni Balkan i ocenio da su u tom periodu takođe odnosi Skoplja i Sofije unapređeni u velikoj meri.

On je rekao da svi sporazumi između Bugarske i Makedonije postaju realnost a kao primer je izdvojio izgradnju Koridora VIII, prenosi BTA.

Zaev je rekao da je potpisivanje sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji sa Bugarskom dalo podsticaj razgovorima Skoplja i Atine i rešavanju višegodišnjeg spora oko imena Makedonije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaev: Nadam se da ćemo do juna početi PREGOVORE O ČLANSTVU U EU

Izvor: Blic, 05.Feb.2019, 00:32

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da se nada da će Makedonija započeti sa pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji do juna, nakon što je višedecenijski spor sa Grčkom rešen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.