Na Balkanu centri za primanje zahteva azilanata?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Balkanu centri za primanje zahteva azilanata?

Evropska unija razmatra da u balkanskim zemljama koje nisu članice EU postavi centre gde bi se primali zahtevi za azil desetina hiljada migranata koji dolaze iz Grčke, rekli su danas ministri EU u Briselu, a preneo Rojters.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, koji je predsedavao sastanku u Briselu, rekao je da je zamolio ministre da razmotre načine kako registrovati i razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zahteve velikog broja migranata koji napuštaju Grčku neregistrovani, a od kojih mnogi idu prema Nemačkoj.

Zvaničnici EU kažu da je predlog o stvaranju centara za razmatranje zahteva za azil u balkanskim zemljama, motivisan zabrinutošću da bi, nakon što bogate zemlje Zapada dostignu pune prihvatne kapacitete, migranti mogli da preko zime ostanu zaglavljeni u siromašnim balkanskim državama, a izvan EU.

Ti centri, moguće sa osobljem EU, mogli bi da sprovode proces registrovanja i identifikacije, što je trebalo biti urađeno u Grčkoj, uključujući i uzimanje otisaka prstiju, kao i početni postupak utvrđivanja podobnosti za dodeljivanje azila, ili za deportovanje migranata iz Evrope.

Aselborn je istakao da je veliki broj migranata koji dolaze na grčka ostrva, prosečno više od 5.000 dnevno, nešto s čime Atina ne može da izađe na kraj - i da je to dovelo do predloga da se duž tranzitne rute migranata, od Grčke preko Balkana, otvore dodatni registracioni centri.

"Ta ideja treba biti dalje razrađena", rekao je Aselborn novinarima.

Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos istakao je da ne postoje planovi da se ustanove "prihvatni centri" i rekao je da je osnovna ideja da se pomogne ljudima koji putuju preko Balkana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Balkanu centri za primanje izbeglica?

Izvor: B92, 10.Nov.2015, 00:53

Evropska unija razmatra da u balkanskim zemljama koje nisu članice EU postavi centre gde bi se primali zahtevi za izbeglice, rekli su ministri EU u Briselu...Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, koji je predsedavao sastanku u Briselu, rekao je da je zamolio ministre da razmotre načine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.