NS: Hiljade u šetnji protiv fašizma

Izvor: B92, 07.Okt.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Hiljade u šetnji protiv fašizma

Novi Sad -- Više hiljada građana Novog Sada je, uprkos velikom pljusku, učestvovalo u šetnji pod nazivom "Stop fašizmu".

Skup je održan u znak sećanja na veliki antifašistički miting koji je u Novom Sadu organizovan na današnji dan pre četiri godine kao odgovor na okupljanje neonacista.

Današnju šetnju organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine uz podršku Srpskog pokreta obnove. U koloni su bili funkcioneri te dve stranke, kao i lider LSV Nenad Čanak i član >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predsedništva SPO Milan Đukić.

Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada i Vojvodine i Evropske unije, kao i stranačka obeležja. Incidenata nije bilo, a šetnju su obezbeđivale jake snage policije i žandarmerije. U šetnji su učestvovali i aktivisti LGBT pokreta.

I Gej strejt alijansa u šetnji

Predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović izjavio je da su članovi i članice te organizacije učešćem u antifašističkoj šetnji iskazali solidarnost sa žrtavama neonacističke ideologije kako u prošlosti, tako i danas.

Pavlović je agenciji Beta rekao da su članovi Gej strejt alijanse učestvovali u antifašističkoj šetnji u Novom Sadu povodom godišnjice mitinga protiv fažisma 2004. kada su neonacisti napali učesnike skupa.

"Kao što neonacistička ideologija ne poznaje granice, tako i žrtve neonacista ne zavise od nacije, rase, vere i seksualnog opredeljenja",

rekao je Pavlović.

Pavlović je rekao da "na žalost" neonacitička ideologija postoji i danas, i da su ugrožena osnovne ljudske slobode i prava.

"I danas prisustvujemo nekažnjenim zločinima i najavama zločina desničarskih ekstremista", upozorio je Pavlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.