NIKO OD SRBIJE NE TRAŽI DA PRIZNA KOSOVO

Izvor: Kurir, 08.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKO OD SRBIJE NE TRAŽI DA PRIZNA KOSOVO

BEOGRAD - Ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus izjavio je da Evropska unija zasad nema određeni plan delovanja kada Međunarodni sud pravde iznese mišljenje o nezavisnosti Kosova i da nije upoznat sa eventualnim pritiscima na Srbiju ili pokušajima da se izmeni Rezolucija 1244. Bringeus je ponovio da priznanje Kosova nije preduslov za ulazak Srbije u EU, ali je dodao da će Srbija morati da reši problem Pokrajine pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nego što uđe u Uniju.

"Činjenica je da niko neće od Srbije tražiti da prizna Kosovo, ali takođe je činjenica da EU neće primiti nove članice koje imaju nerešena pitanja sa susedima", rekao je Bringeus za Tanjug i dodao da bi njegov savet bio da Srbija "na ovaj ili onaj način reši pitanje Kosova, jer EU podrazumeva partnerske, doborosusedske odnose među članicama".

Na pitanje da li postoji neki specifičan plan EU za pregovore Kosova i Srbije, odnosno da li postoje pritisci na Srbiju da odustane od novih pregovora o statusu pošto MSP iznese mišljenje o nezavisnosti Kosova Bringeus je rekao da lično "nije upoznat sa tim." On je, međutim, dodao da je većina zemalja EU, uključujući Švedsku, priznala Kosovo i da to neće povući.

"Sa švedskog stanovišta pitanje statusa je rešeno. Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu zemlju pod međunarodnim nadzorom i to neće biti povučeno," precizirao je ambasador.

EU, napomenuo je on, očekuje da Srbija i Kosovo zajedno reše svoje odnose na pragmatičan način, a Srbija u međuvremenu treba da se usredsredi na neophodne reforme kako bi ušla u EU.

Bringeus, kako kaže, nije upoznat ni sa navodnom namerom Vašingtona da Srbiju privoli na promenu Rezolucije 1244, i ne veruje da postoji plan da Srbija u zamenu za pristanak na promenu rezolucije dobije ubrzani ulazak u EU i pristup njenim fondovima, kao što su preneli neki beogradski mediji.

"Mislim da ne postoji takva igra. Na kraju krajeva ulazak Srbije će odrediti sprovođenje reformi. Moj savet je: ubrzajte proces reformi, uspostavite dobre odnose sa susedima, rešite pitanje Kosova i Srbija će imati zagarantovanu budućnost u EU", smatra švedski diplomata.

On veruje da su dobrosusedski odnosi bez priznavanja nezavisnosti Kosova mogući ukoliko su ljudi "razumni i pragmatični". U skladu sa tim, on je ocenio da je, kada je reč o predstojećoj konferenciji EU - Zapadni Balkan u Sarajevu, "najvažnije da svi učestvuju i da konferenciju shvate kao priliku, a ne problem". Prema njegovoj oceni, odgovarajuće rešenje za učešće Beograda i Prištine bi mogla biti tzv. gimnih formula, a za EU je prihvatljivo sve ono što je prihvatljivo za obe strane.

Bringeus je izrazio i očekivanje da će proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije Evropskoj uniji početi u junu ove godine. "Na osnovu raspoloženja u Briselu, verujem da ćemo polovinom ove godine imati signal da počnemo sa procesom ratifikacije. Lično mislim da će to biti u junu," rekao je ambasador u intervjuu Tanjugu. On je istakao da Švedska snažno podržava ratifikaciju SSP sa Srbijom. "Naše uverenje je da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, za nas to nije problem. Naravno da želimo da optuženi budu privedeni pravdi, ali verujemo da srpske vlasti čine sve što je u njihovoj moći", rekao je on. Švedska podržava kandidaturu Srbije za članstvo u EU, dodao je Bringeus.

Ambasador, kome se ovih dana završava mandat, kaže da je trenutak na koji je najviše ponosan tokom trogodišnjeg službovanja u Srbiji bio kada je imao priliku da putuje sa predsednikom Tadićem u Stokholm i prisustvuje predaji kandidature Srbije za članstvo u EU. "Mi smo to pozdravili i s nestrpljenjem očekujemo dan kada će Srbija dobiti status kandidata," rekao je on. Bringeus smatra i da je od njegovog dolaska u Srbiju pre tri godine učinjen veliki napredak, jer Srbija danas, kako ističe, ima stabilnu proevropsku vladu, parlament koji funkcioniše i donosi zakone, a vodeći biznismeni shvataju da je budućnost Srbije u EU.

San o "Ikei"

Ambasador kaže i da mu je jedna želja ostala neostvarena. "Moj tajni san je bio i da ću ovog leta otvoriti prvu "Ikeu" u Srbiji. Prema njegovim rečima, "Ikea" "ima određene teškoće", došlo je do odlaganja, ali on veruje da će za dve godine biti otvoren prvi tržni centar švedske kompanije u blizini aerodroma "Nikola Tesla". "Po meni to je važno koliko i vizna liberalizacija, jer je to znak normalizacije, znak da je Srbija postala moderna zemlja", rekao je Bringeus. "Ikea" će u perspektivi biti najveće ulaganje u Srbiji. Reč je o investiciji od 1,2 milijarde evra, a predviđeno je da u pet tržnih centara "Ikee" bude zaposleno 9.000 ljudi. Na pitanje šta je razlog kašnjenja u realizaciji plana, ambasador je rekao da je reč o komercijalnim pregovorima i da su i "Ikea" i Srbi "tvrdi pregovarači."

Novi ambasador

Novi ambasador Švedske u Beogradu biće Krister Asp, jedan od vodećih švedskih stručnjaka za širenje EU, što, prema rečima aktuelnog ambasadora zemlje predsedavajuće Uniji, "nije slučajno." "Za narednog ambasadora u Beogradu biće postavljen Krister Asp, koji je trenutno naš ambasador u Ankari i vodeći stručnjak za širenje EU", rekao je Bringeus. To, prema njemu, ima i simboličan značaj u trenutku kada se Srbija nastoji da dobije status kandidata za članstvo i ubrza evropske integracije.

"On će doneti svoje iskustvo u ovu zemlju. Nije slučajno što je naše ministarstvo odlučilo da baš njega pošalje", rekao je Bringeus, koji će za vikend otputovati iz Srbiju, a potom preuzeti novu dužnost u Avganistanu. Asp je pre odlaska u Ankaru do 2000. bio šef kabineta švedskog komesara u Evropskoj komisiji u Briselu. Službovao je u ambasadama u Vašingtonu, misiji pri UN i u Džakarti. Odlikovan je medaljom za napore u operacijama spasavanja na Tajlandu, gde je bio generalni konzul u vreme kada je tu zemlju pogodio cunami. Magistrirao je političke nauke na Univerzitetu u Stokholmu, oženjen je i ima dvoje dece.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Švedski ambasador: Srbija ne može u EU dok ne reši pitanje Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2010, 23:11

BEOGRAD - Odlazeći ambasador Švedske u Srbiji Krister Bringeus izjavio je večeras u Beogradu da Srbija ne može da uđe u Evropsku uniju dok ne reši problem Kosova..."Dozvolite mi da budem veoma, veoma jasan - ako Srbija ne reši pitanje Kosova, Srbija neće postati član EU. I ovo nije novi uslov....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.