NBS traži izmene zakona

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS traži izmene zakona

Centralna banka zatražila hitne izmene Zakona o Narodnoj banci zbog usklađivanja s propisima EU. U obrazloženju, koje je potpisala Jorovanka Tabaković, navodi da je njihov cilj - jačanje položaja centralne banke, pre svega svih aspekata njene nezavisnosti i samostalnosti.

Narodna banka Srbije predložila je Skupštini da po hitnom postupku usvoji nove izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci, da bi se uskladio sa propisima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije i obezbedio kontinuitet u radu organa te institucije. Pojedine prethodne izmene, iz avgusta, negativno su ocenili i Evropska komisija i Međunarodni monetrani fond uz obrazloženje da narušavaju samostalnost centralne banke.

Tačno tri meseca od kada su usvojene promene zakona o centralnoj banci, guverner Jorgovanka Tabaković predložila je nove izmene.

U obrazloženju, koje je potpisala, navodi da je njihov cilj - jačanje položaja centralne banke, pre svega svih aspekata njene nezavisnosti i samostalnosti.

Nove izmene Zakona o Narodnoj banci jedina su tačka dnevnog reda nove sednice parlamenta, koju će poslanici početi u četvrtak.

"Uvodi se konsekutivno delovanje, odnosno izbor članova, organa centralne banke što znači da će se kao što je bilo predviđeno starim zakonom za članove Saveta NBS da se biraju predsednik na pet godina, ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, to se isto uvodi i za viceguvernere kao i za direktora Uprave za nadzor", kaže Vesna Kovač, predsednica Odbora za finansije Skupštine Srbije.

Kada je Zakon o NBS prošli put promenjen, iz Brisela su stigle kritike: Izmene i dopune Zakona o NBS iz avgusta ozbiljno dovode u pitanje nezavisnost centralne banke i time predstavljaju veliki korak nazad u usaglašavanju sa pravnim tekovinama EU. Jednom od izmena krši se Ugovor o EU, jer se ukida pravo na sudsku kontrolu u slučaju razrešenja guvernera.

Vesna Kovač kaže da ovo ide u cilju jačanja saradnje sa EU i da je to glavni razlog da se vrše izmene i dopune.

Zvanično, hitnost usvajanja predloženih izmena traži se jer 5. novembra ističe rok za izbor članova Saveta čija se dužina mandata ovim izmenama menja. A nezvanično, to se radi i zbog MMF sa kojima pregovori počinju za 12 dana i koji je takođe imao kritike na ranije izmene. Ostaje samo da se vidi koliko su ove nove izmene u skladu sa sugestijama i Evropske komsije i MMF-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.