Mrkić: Razgovaraćemo sa Zagrebom o povlačenju tužbi

Izvor: Press, 28.Dec.2012, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Razgovaraćemo sa Zagrebom o povlačenju tužbi

U intervjuu za agenciju Beta Mrkić je rekao da je Srbija iskrena u nameri da odnose sa Hrvatskom gradi na zdravim osnovama i da je spremna da sa hrvatskom stranom razgovara o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Ministar je izrazio uverenje da će nastavak reformskih procesa i dijalog sa Prištinom stvoriti pretpostavke za dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji, ocenivši da je manje važno da li će datum za početak pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dobiti u martu ili u junu 2013. godine.
"Srbija je u proteklih pet meseci nastavila da sprovodi reformsku agendu u vezi sa evropskim integracijama", kazao je Mrkić i izrazio uverenje da se "rezultati ovih procesa veoma jasno prepoznaju u Briselu".
"Dokaz tome su nedavni Zaključci Evropskog saveta, koji su pozitivni za Srbiju i koji otvaraju mogućnost da Srbija dobije datum za počinjanje pregovora o članstvu u EU. S druge strane, Brisel visoko uvažava ozbiljnost, konstruktivnost i stav koji Vlada Srbije demonstrira u dijalogu sa Prištinom. Dakle, nastavak reformskih procesa, pre svega u sistemu pravosuđa, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s jedne i dijalog sa Pristinom, s druge strane, stvoriće pretpostavke za dalje približavanje Srbije EU. Da li će se to desiti u martu ili junu, mislim da je manje važno", rekao je srpski ministar.
Mrkić se ne slaže sa ocenom da su odnosi sa zemljama regiona u zastoju.
"Naprotiv, Srbija je jasno opredeljena da sa zemljama u neposrednom okruženju dostigne najviši mogući nivo odnosa i saradnje. Sa svim zemljama u regionu ostvarili smo niz bilateralnih susreta na visokom nivou i inicirali, ne samo redovan politički dijalog, već više konkretnih predloga za saradnju u oblastima u kojima sa tim zemljama možemo imati zajednicki interes", rekao je Mrkić.
"Postoji puno prostora za saradnju sa našim susedima i mi ćemo nastojati, a uveren sam i uspeti u tome, da te prostore dalje širimo i obogaćujemo", rekao je šef srpske diplomatije za agenciju Beta.
Prema Mrkićevim rečima, za Srbiju su "veoma važni odnosi sa Sarajevom jer nas mnogo toga spaja".
Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, on podseća da se sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić sa kojom se sreo već nekoliko puta dogovorio da nastave dijalog, rešavaju otvorena pitanja i identifikuju oblasti za jačanje i produbljivanje saradnje.
"Da budem potpuno jasan, moji razgovori sa Vesnom Pusić nisu ni protokolarni, ni tehnički, već obostrano iskreni u nameri da odnose naše dve zemlje gradimo na zdravoj osnovi", dodao je Mrkić.
Oslobađajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale, po Mrkićevom mišljenju, "svakako otežavaju proces pomirenja u regionu, prvenstveno jer nameću utisak o selektivnoj pravdi, slepoj na činjenje najtežih zlocina", ali ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi.
"Što se povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde tiče, razgovaraćemo o tome sa hrvatskim kolegama", rekao je.
Javnu raspravu o ulozi ad-hok tribunala za ratne zlocine u Generalnoj skupstini UN zakazanu za 10. april 2013. Mrkić vidi kao "mesto i priliku da Srbija međunarodnu javnost upozna sa svojim stavovima i viđenjima rada međunarodnih tribunala" i dodaje da Srbija očekuje usvajanje zvaničnog dokumenta u formi zaključaka.
Govoreći o odnosima sa Rusijom, Mrkić je kazao da je sporazum o strateškom partnerstvu sa tom zemljom u "završnoj fazi usaglašavanja sa ruskom stranom" i da će "brzo biti spreman za potpisivanje".
"Preostaje da se sa Moskvom dogovorimo o vremenskim terminima, a to će svakako biti uskoro", dodao je srpski ministar.
Mrkić je rekao da "pozicija i stav Srbije o neprihvatljivosti i nelegalnosti secesije" Kosova "ima veoma široku i načelnu podršku većine zemalja sveta" i da je jedan od prioriteta srpske diplomatije "da tako i ostane".
"Ništa novo neću reći ako ukažem na činjenicu da suprotan stav od našeg imaju neke veoma moćne zemlje, koje su aktivne u lobiranju za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Uprkos njihovim naporima, proces priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova je veoma usporen. Većina zemalja sveta i dalje zastupa stav o primatu i poštovanju međunarodnog prava", kazao je.
Na pitanje šta je najvažniji posao koji ga očekuje u 2013. Mrkić je kazao da su spoljnopolitički prioriteti Srbije "poznati i jasni".
"Dalje jačanje veza i oblika saradnje sa zemljama u susedstvu, nastavak procesa evropskih integracija, snaženje i produbljivanje odnosa sa najvažnijim svetskim prestonicama, ali i sa zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi...Konačno, očuvanje suvereniteta i nacionalnog integriteta zemlje i spremnost da sporove rešavamo politickim sredstvima i dijalogom, biće jedno od osnovnih obeležja našeg spoljnopolitičkog nastupa", rekao je Mrkić za agenciju Beta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Datum pregovora realan u 2013. ako se nastavi dijalog

Izvor: EurActiv Srbija, 29.Dec.2012, 10:35

Srbija može da očekuje u prvoj polovini 2013. godine datum za početak pregovora, ako ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom i primeni dosadašnje dogovore, ocenjuju zvaničnici i stručnjaci za evropske integracije u Srbiji. Poruka koju je EU uputila Srbiji u decembru 2012. uglavnom je ohrabrujuća,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.