Mrkić: Bliski odnosi sa Makedonijom

Izvor: Mondo, 18.Feb.2013, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Bliski odnosi sa Makedonijom

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić je posle razgovora sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim izjavio da su odnosi Srbije i Makedonije bliski po mnogo čemu i da, po prirodi stvari, dve zemlje imaju mogućnost da razvijaju najbolje odnose.

Makedonija i Srbija treba da započnu pregovore sa Evropskom unijom (EU) i sprovedu reforme koje će prepoznati sve članice EU, izjavio je Nikola Poposki i dodao da u regioni ima otvorenih pitanja, ali da su odlučni da ih rešavaju iskreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kako bi našli rešenje.

Makedoniju veže mnogo toga sa Srbijom i u našem je interesu da iskoristimo, kako je rekao, sve mostove koji nas vežu.

Mrkić je napomenuo da su odnosi Srbije i Makedonije bliski po mnogo čemu i da, po prirodi stvari, dve zemlje imaju mogućnost da razvijaju najbolje odnose.

Želimo Makedoniji sve najbolje, da bude priznata kako u Evropi tako i u svetu kao uzorna uspešna zemlja, poručio je Mrkić.

On je, takođe, poželeo sve najbolje i u predsedavanju Makedonije regionalnim inicijativama, posebno Procesom saradnje Jugoistočne Evrope, jer, kako je rekao, "sve regionalne akcije nas uvežbavaju za zajedničku budućnost u Evropskoj uniji".

Mrkić je naveo da je dogovoreno da se održi zajednička sednica dve vlade, kao i da je dogovoreno formiranje mešovite komisije za ekonomsku saradnju.

Takođe, skoncentrisani smo i na infrastrukturne projekte, one u toku, pojedini su pri kraju, a u planu su i novi, rekao je Mrkić.

Mrkić i Poposki potpisali su Sporazum o saradnji između vlada Srbije i Makedonije u okviru procesa pristupanja EU, kao i bilateralni Sporazum o zapošljavanju članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.

(Fonet, foto: Beta/AP,Boris Grdanoski)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanov i Mrkić za jačanje saradnje

Izvor: B92, 18.Feb.2013

Skoplje -- Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić ocenili su da dve zemlje imaju odlične odnose i da će jačati ekonomsku saradnju...Odlične bilateralne odnose karakterišu stalni politički dijalog i česti sastanci na svim nivoima, ocenjeno je u saopštenju izdatom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.