Može li kriza izazvati rat u Evropi?

Izvor: S media, 21.Sep.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li kriza izazvati rat u Evropi?

Rat. Reč je izgovorena. Ako se raspadne evrozona, preti raspad i cele EU, a na kraju ove pesimističke trake, iz prikrajka vreba, zašto da ne, i - oružani sukob!

Ovakva predviđanja nisu samo crne slutnje nekog neupućenog negativca, već stižu, ni manje ni više, od jednog evropskog ministra, zaduženog za finansije, u zemlji predsedavajućeg unijom, Poljskoj.

Kina veruje u evrozonu
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Jacek Rostovski je, povodom aktuelne goruće finansijske krize, u Evropskom parlamentu upozorio da će se, ukoliko se eventualno pocepa evrozona, u opasnosti naći cela Evropa i da projekat EU to ne bi preživeo. Šta više - to sobom nosi razne opasnosti, među kojima je i rat. U alarmantnoj poruci bilo je mesta i za precizne vremenske okvire: pretnja bi mogla da se realizuje u deset godina.

Dulić: Veliki biznis je isplativ u Srbiji

Evropa se, tako, setila da je evropsko jedinstvo nastalo upravo na ekonomskim odnosima, dok su se još pušile ruševine Drugog svetskog rata, a s glavnim razlogom da se spreči treći svetski sukob, i to spajanjem onih između kojih su dva puta u kratkom roku kresale najjače varnice, Nemačke i Francuske. Ostali su bili pozvani da se pridruže, po želji.

9/11: Osamina finansijska pobeda?

Kada su Rober Šuman i Žan Mone krenuli u pioniorsku akciju spajanja nespojivog, mnogi su sumnjičavo vrteli glavom. Ipak, prihvatili su izazov, da preko Evropske zajednice za ugalj i čelik, krenu u neslućene razmere udruživanja, koje su kulminirale zajedničkom monetom.

Ta ista moneta danas je u krizi, toliko velikoj da se, čak, razmišlja o mogućem kraju.

(Novosti foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.