Mogerini: Zapadni Balkan među prioritetima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Zapadni Balkan među prioritetima

Potpredsednica Evropske komisije i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini oceniila je danas u raspravi s evroparlamentarcima da je integracija Zapadnog Balkana jedan od glavnih prioriteta evropske spoljne politike.

"Naš zajednički cilj je da sve balkanske države uđu u Evropsku uniju. Imamo dva hitna zadatka. Prvo, raditi neumorno s našim prijateljima u Beogradu i Prištini kako bismo mogli sklopiti sporazum s njima i normalizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnose. Isto tako moramo otvoriti pregovore sa Skopljem i Tiranom", rekla je Mogerini u raspravi o usvajanju izveštaja o evropskoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, koje je izglasao Evropski parlament.

Prema izveštajima zagrebačkih medija, u raspravi u EP hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko ukazala je na trenutna događanja na jugoistočnoj granici EU, posebno u vezi nemogućnosti formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

"Želim da upozorim da EU, zajedno s gospođom Mogerini, uloži napore da zajedno s drugim svetskim akterima nađe jedan srednji put i neutralnu poziciju te da pomogne da se mir i sigurnost uspostave u ovom delu Evrope", sugerisala je Zovko.

Zastupnici EP usvojili su u sredu dve rezolucije o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici u kojima, između ostalog, pozivaju na uspostavu Saveta bezbednosti EU i traže da se oko pomenutih pitanja primeni sistem glasanja kvalifikovanom većinom, umesto jednoglasnog odlučivanja, prenela je agencija Hina iz Strazbura.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.