Mlekarski sektor okosnica agrara

Izvor: B92, 29.Mar.2014, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlekarski sektor okosnica agrara

Mlekarski sektor može da bude okosnica poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji, imajući u vidu potencijale kojima raspolaže, kaže ministar Dragan Glamočić.

Proces pridruživanja Srbije EU je veliki izazov i za naše mlekarstvo, koji otvara mogućnosti za unapređivanje i intenzivan razvoj te oblasti, ocenio je ministar poljoprivrede Glamočić, na stručno-naučnom skupu održanom na novosadskom Poljoprivrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fakultetu u okviru obeležavanja šest decenija postojanja i rada te visokoškolske ustanove.

Ministar je istakao da taj proces podrazumeva i značajne napore u reformisanju tog sektora, od uspostavljanja odgovarajuće administativne strukture do uvođenja potrebnih standarda EU u proizvodnji mleka na farmama, preradi i plasmanu na evropska tržišta.

"Ministarstvo poljoprivrede radi punom posvećenošću u ostvarivanju zaokruženog sistema bezbednosti hrane a u prilog tome govore usaglašavanja pravilnika kojima se definiše nivo kontaminenata u hranivima i hrani", predočio je on na skupu, kojem su prisustvovali mnogobrojni proizvođači mleka, predstavnici mlekarske industrije, stručnjaci i gosti iz inostranstva.

On je dodao da resorno ministarstvo poslednjih meseci aktivno radi i na uspostavljanju sistema nacionalnih laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka, napominjući da bi ona u Novom Sadu trebalo da počne da radi ovog leta.

Ukazujući na znača izmena odgovarajućih propisa u agraru, Glamočić je naveo da je izmenom samo jednog od pravilnika mlekarskoj industriji omogućen izvoz znatne količine novog proizvoda, namaza od kajmaka, za koji se troši 12 do 15 litara mleka po kilogramu.

"Interesovanje za taj proizvod je u svetu veliko a srpske mlekare već su počele da ga izvoze u Rusiju, SAD, BiH, Hrvatsku, Sloveniju a uskoro će i u Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate", precizirao je ministar.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što se taj značajan skup održava u Novom Sadu i što je, povodom jubileja, šest decenija Poljoprivrednog fakulteta, okupio predstavnike mlekarskog sektora, državnih i evropskih institucija.

"Susreti ove vrste su odlična prilika da stočari, proizvođači mleka i stručnjaci iz cele države, kao i gosti iz inostranstva, usvoje nova znanja, razmene iskustva i saznaju novine i trendove u toj oblasti", rekao je on.

Novosadski gradobnačelnik je proizvođačima mleka poručio da bi taj skup trebalo da im bude podstrek za postizanje što boljih rezultata a Poljoprivrednom fakultetu čestitao jubilej.

Radni deo "Dana mleka" otvorio je generalni sekretar Evropske mlekarske asocijacije Aleksander Anton prezentacijom najznačajnijih aspekata reforme poljoprivredne politike EU i njenom uticaju na mlekarski sektor. On je napomenuo da će Srbija u predstojećem periodu, i pre nego što postane punopravni član EU, morati da sprovodi sva pravila zajedničke poljoprivredne politike EU, koja je usvojena ove godine.

Anton je naglasio da, imajući u vidu mogućnosti koje je ovih dana video kod nas, Srbiji predviđa "veliku budućnost u proizvodnji mleka", i dodao da će naša zemlja sigurno imati stabilno tržište sa svojih 1,5 miliona litara mleka proizvodnje godišnje.

U toku manifestacije, ministar Glamočić je uručio priznanja najboljim proizvođačima kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Glamočić: Mlekarski sektor - okosnica razvoja

Izvor: Mondo, 29.Mar.2014

Mlekarski sektor može da bude okosnica poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji, imajući u vidu potencijale kojima..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.