Miščević: Plan da sva poglavlja budu otvorena do 2018.

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2016, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: Plan da sva poglavlja budu otvorena do 2018.

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da je plan da sva poglavlja budu otovrena do 2018. godine a da je realno da do kraja ove godine budu otvorena još tri pregovaračka poglavlja - o javnim nabavkama, o nauci i istraživanjima i o obrazovanju, kulturi i mladima.

"Naš plan je da upotpunosti budemo spremni i preuzmemo obaveze iz članstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << do 2018. godine. To znači sva poglavlja do tada treba da budu otvorena, a jedan značajan broj i zatvorena", rekla je Miščević na tribini "Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju EU" održanoj u Pres centru Tanjuga.

Ona je dodala da bi bilo idealno da sva poglavlja budu zatvorena do tada, ali da se nije moglo predvideti šta će se dešavati u EU.

Mišcevhic kaže da se proces otvaranja pregovaračkih poglavlja mora ubrzati, ali insistira na dobroj pripremi za ispunjavanje merila za otvaranje poglavlja i za izricanje pregovaračkih pozicija.

Podseća da su pregovori počeli pre tri godine i da je u tom periodu otvoreno četiri poglavlja, a da će u ovoj godini biti otvoreno pet poglavlja, što je dobar rezultat.

Ona kaže da postoji interni plan tima koji se bave pitanjem pregovora, da se dva puta nedeljno proverava dokle se stiglo, te se upućuju na neformalne preglede Briselu.

Predstoji, kako kaže,izveštaj za poglavlja 23,24 i 35, ali sve može da padne u vodu ako nema implementacije za poglavlja 23 i 24.

Tribinu su organizovali Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer u okviru projekta "Prema Evropi"

Majstorović: Do kraja godine tri poglavlja

Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, izrazio je danas očekivanje da će Srbija do kraja godine otvoriti još tri poglavlja u pregovorima sa EU i to poglavlja 5, 25 I 26.

Otvaranje tih poglavlja će biti od suštinskog značaja, rekao je on na tribini “Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju Evropskoj uniji” koju su organizovali Centar savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer i koja je oržana u okviru projekta “Prema Evropi” u preš centru Tanjuga.

Poglavlje 5 posvećeno je javnim nabavkama i ono je, kako je dodao, direktno povezano sa vladavinom prava, kao i sa poglavljima 23 i 24.

Poglavlja 25 i 26, koja su vezana za obrazovanje i kulturu, veoma su specifična zato što se tu ograničeni broj pravila EU prevodi u nacionalno zakonodanvstvo.

“Ova poglavlja (25 I 26) će se istog dana, nadamo se do kraja godine otvoriti i preliminarno zatvoriti. I to će bitii prva poglavlja koja će Srbija privremeno zatvoriti”, zaključio je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TANJA MIŠČEVIĆ: Promena Ustava 2017. godine stoji kao jasan plan

Izvor: Kurir, 26.Sep.2016

..."Promena Ustava 2017 godine je nešto što smo mi ozbiljno obećali i to stoji kao jasan plan, ali ne i izmena izbornog sistema", rekla je Miščević na tribini "Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju EU", održanoj u Pres centru Tanjuga..Prema njenim rečima, tema izmene izbornog...

Nastavak na Kurir...

Miščević: Plan da sva poglavlja budu otvorena do 2018.

Izvor: Blic, 26.Sep.2016

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da je plan da sva poglavlja budu otovrena do 2018. godine a da je realno da do kraja ove godine budu otvorena još tri pregovaračka poglavlja - o javnim nabavkama, o nauci i istraživanjima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.