Mirel: Srbija odlično sprovodi reforme

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel: Srbija odlično sprovodi reforme

Direktor Direkcije EU za zapadni Balkan Pjer Mirel pozdravio je danas napredak Srbije u regionalnoj saradnji, borbi protiv organizovanog kriminala i sprovođenju reformi i izrazio je nadu da će Beograd nastaviti da ulaže napore vezane za carinska pitanja na administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom.

Potpredsednik vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da će Srbija, kada je reč o pitanjima vezanim za Kosovo, tražiti rešenja koja su u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa "crvenim linijama" državne politike.

"Želimo da se nastave konstruktivni napori vezani za carinska pitanja na granici s Kosovom", izjavio je Mirel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đelićem posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU-Srbija. "Ovo je od velike važnosti za stabilnost u regionu i dalji ekonomski razvoj."

Đelić je izjavio da Srbija pokušava da nađe rešenje u okviru "crvenih linija" državne politike, koja je, kako je naglasio, takva da Srbija nikad neće ni direktno ni indirektno priznati Kosovo.

Prema njegovim rečima, misija Srbije pri UN zatražila je zvanično mišljenje pravnog odeljenja UN o tom pitanju i da očekuje odgovor.

Mirel je pohvalio Srbiju zbog usvajanja statusa Vojvodine, imenovanja saveta nacionalnih manjina, osnivanja agencije za borbu protiv korupcije, aktivnosti ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja, kao i zbog napora u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, koji, kako je naglasio, treba da služe kao primer za ceo region.

Evropski diplomata je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih odluka i mera vlade Srbije u domenu bilateralne i regionalne saradnje, posebno u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, čemu je, kako je kazao, doprinelo usvajanje deklaracije o Srebrenici i prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića na komemoraciji u Potočarima.

Đelić je izjavio da će Srbija nastaviti da vredno radi na sprovođenju reformi radi unapređenja života građanja i ubrzanja napretka ka EU.

On je podsetio da će sadržaj današnjeg sastanka Unapređenog dijaloga, na kojem Srbija predstavlja Evropskoj komisiji dostignuća u sprovođenju reformi, biti uključen u izveštaj EK, koji treba da bude objavljen 10. novembra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.