Mir u 10 tačaka: Borelj sutra predstavlja plan

Izvor: B92, 21.Jan.2024, 16:39

Mir u 10 tačaka: Borelj sutra predstavlja plan

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ce sutra na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije predstaviti plan u 10 tačaka.

Plan se tiče mira između Izraela i Palestinaca.

U pismu državama članicama, Borelj je napisao da ce njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da ce samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u regionu", preneo je Tajms of Izrael.

Kako je objavio Juronjuz, Boreljov plan poziva na mirovni proces koji vodi do stvaranja palestinske države uz Izrael i punu normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih država.

Međunarodna mirovna konferencija trebalo bi da okonča rat između Hamasa i Izraela, kao i širi izraelsko-palestinski sukob, što bi stvorilo "početni okvir" za mir u roku od godinu dana.

Postojala bi "snažna bezbednosna garancija" za obe države, a sporazum bi bio "uslovljen punim uzajamnim diplomatskim priznanjem i integracijom i Izraela i Palestinaca u regionu".

Države članice EU podeljene su u stavovima prema ratu u Gazi i malo je verovatno da ce podržati Boreljovu mapu puta, preneo je izraelski portal.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ne može biti gore, od sada više neću..."

Izvor: B92, 22.Jan.2024, 10:22

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio da od sada neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rešenje sa dve države.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.