Ministri EU neformalno o Srbiji

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU neformalno o Srbiji

Brisel/Beograd -- Ministri spoljnih poslova zemalja EU danas će neformalno razmeniti mišljenja o eventualnoj kandidaturi Srbije.

Takođe, Srbija će danas i sutra biti predmet rasprave poslanika u nemačkom Bundestagu.

U Berlinu će za vikend boraviti i predsednik Srbije Boris Tadić na poziv najjače opozicione Socijaldemokratske partije. Mišljenje Nemačke ključno je za odluku EU o kandidaturi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, o čemu će šefovi diplomatija 27 zemalja članica odlučivati u ponedeljak 5. decembra, a konačnu odluku saopštiće Evropski savet 9. decembra.

Poziv predsednika Tadića da se Srbi na severu Kosova povuku sa barikada izgleda da nije dovoljan da Berlin odmah da zeleno svetlo srpskoj kandidaturi za članstvo u EU.

"Evropski savet će 9. decembra verovatno odložiti odluku o statusu kandidata,” rekla je za "Danas" Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i uticajni stručnjak za Zapadni Balkan.

Prethodno je nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer pretio Srbiji obustavom procesa približavanja EU zbog, kako je navedeno, poslednjeg nasilja srpskih demonstranata nad vojnicima NATO-a na Kosovu.

Osim u Briselu i Berlinu, o Srbiji će danas biti reči i u Parizu, gde će potpredsednik Vlade Božidar Đelić razgovarati sa francuskim ministrom za evropske poslove Žanom Leonetijem.

Francuski ministar je prilikom prethodnog sastanka u oktobru rekao da će Francuska razgovarati sa Nemačkom kako se Beogradu ne bi postavljali nemogući uslovi.

"Juropijan vois": Nemačka preti Srbiji

U međuvremenu, nedeljnik "Juropijan vois" je objavio na svom sajtu da Nemačka preti da će sprečiti da Srbija iduće nedelje dobije status kandidata, što će s olakšanjem prihvatiti i neke druge članice Evropske unije.

Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel proteklih nedelja povećala pritisak na Srbiju zbog krize na severu Kosova, "tvrd stav Nemačke je ipak iznenađenje za druge članice" Evropske unije, ocenjuje "Juropijan vois" (www.europeanvoice.com).

Nedeljnik citira neimenovanog diplomatu koji smatra da je mogućnost nemačkog veta "dočekana s olakšanjem u drugim prestonicama" i dodao

da u Holandiji i Finskoj ne vlada pozitivno raspoloženje za proširenje EU.

I Francuska i, s manjim ubeđenjem, Velika Britanija veruju da Srbija mora da uradi više da dobije status kandidata, ali neće ići toliko daleko da blokiraju odborenje statusa koje je uslovno preporučila Evropska komisija u oktobru, navodi" Juropijan vois".

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezjer povodom sastanka iduće nedelje na kojem će se odlučivati o kandidaturi, rekao je juče da se "Srbija svakim danom udaljava od pozitivne odluke".

S druge strane, jedan visoki zvaničik Evropske unije rekao je da ostali u Evropi "izgleda treba da se naviknu da Nemačka radi stvari koje ostale članice teško mogu da razumeju".

"Isto je (sa Srbijom) kao i s evrozonom", dodao je on.

Jedan od diplomata članica Unije rekao je da su Srbi uradili ono šo je traženo od njih. "Zaslužuju status kandidata".

Ministar spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Mladenov rekao je za "Juropijan vois" da će, ako se ne napreduje po pitanju kandidature Srbije 9. decembra, onda će "poruka biti da je proširenje obustavljeno i to će biti katastrofalno za Zapadni Balkan".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije,   Pariz,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić započinje dvodnevnu posetu Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2011

PARIZ -..Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić boraviće danas i sutra u radnoj poseti Parizu, saopštio je njegov kabinet...Tom prilikom, Đelić će se sastati s francuskim ministrom finansija Fransoa Baruanom, državnim ministrom za evropske poslove Žanom Leonetijem...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

SNS: Objaviti rešenje za prelaze

Izvor: RTS, 01.Dec.2011

Naprednjaci traže da predsednik Boris Tadić saopšti kakvo je povoljno rešenje našao za administrativne prelaze na severu Kosova. ..Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić zatražio je da predsednik Srbije Boris Tadić saopšti kakvo je povoljno rešenje našao za administrativne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.