Ministri EU: Pregovori u januaru

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2013, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU: Pregovori u januaru

Pregovori o članstvu Evropske unije i Srbije će početi u januaru, a tačan datum će biti naknadno utvrđen, što može da učini i budući predsedavajući EU Grčka, zaključak je zasedanja šefova diplomatija EU koje je u toku.

Biće na zastavi EU mesta za još jednu zvezdicu...  

To su novinarima saopštili šefovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << diplomatija Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, a jedan zvaničnik koji je prisustvovao zasedanju je rekao da je u zaključke sastanka unesena i ključna odredba da Beograd i Priština moraju sklopiti "pravno obavezujući sporazum o celovitoj normalizaciji odnosa pre nego što Srbija postane članica EU".

Zasedanje još uvek traje, a u "Pregovaračkom okviru" koji su ministri usvojili se kaže i da će normalizacija odnosa Beograd-Priština biti obuhvaćena poglavljem 35 "u ranoj fazi pregovora" o članstvu sa Srbijom.

Doduše, navedeno je i da će ta normalizacija odnosa moći da bude uključena u druga poglavlja "u valjano opravdanim slučajevima", kao i da "Srbija mora obezbediti da njen stav prema statusu Kosova ne stvara prepreke niti utiče na primenu 'pravne tekovine' EU od strane Srbije".

Navodi se i da će, "kao deo tih napora da se usaglasi sa propisima i zakonima EU (pravna tekovina), Srbija posebno zajamčiti da usvojeno zakonodavstvo, uključujući i njene geografske razmere, ne deluje protiv normalizacije odnosa sa Kosovom".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Međuvladina konferencija sa Srbijom planirana za 21. januar

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Dec.2013

Pregovori o članstvu Evropske unije i Srbije će početi u januaru, a tačan datum će biti naknadno utvrđen, što može učiniti i budući predsedavajući EU Grčka, zaključak je zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu. Novinarima se u Briselu obratio komesar za proširenje Štefan File još...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pregovori počinju u januaru

Izvor: Deutsche Welle, 18.Dec.2013, 09:20

Srbija će pregovore o članstvu u EU početi u januaru 2014. godine. Pre ulaska u EU Srbija bi sa Kosovom trebalo da postigne pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.