Milosavljević: Uvoz mleka, ali ne iz EU

Izvor: Press, 20.Okt.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Uvoz mleka, ali ne iz EU

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević rekao je da će sutra razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o mogućnostima za prevazilaženje nestašice mleka na srpskom tržištu. On nije isključio mogućnost uvoza, ali je izjavio da mleko nećemo uvoziti iz zemalja EU, jer bi litar mleka uvezenog, na primer, iz Nemačke koštao 103 dinara. Milosavljević je naveo da postoje tri načina da se reši problem i precizira da bi u slučaju uvoza >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bilo neophodno uvesti do pet miliona litara mleka.- Jedna mogućnost je da uvezemo mleko kao finalni proizvod, druga da Direkcija za robne rezerve uveze sirovo ili ugušćeno mleko pa da se ono u našim mlekarama preradi kao dugotrajno, a treća da se za određenu količinu mleka ukinu carina i prelevmani. U tom slučaju uvozile bi ga mlekare ili trgovci na period od mesec dana - rekao je Milosavljević.
On je rekao da je Uredba o proizvodnji i prometu mleka kojom se mlekari obavezuju da stave u promet najmanje 40 odsto mleka koje se dnevno preradi dala rezultate gotovo u svim krajevima Srbije, ali ne i u Beogradu.
- U ovom trenutku, procena je da nam treba do pet miliona litara mleka i da bi ta količina podmirila tražnju, a sva su očekivanja da će se za jedno mesec dana popraviti domaća proizvodnja - kaže Milosavljević.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.