Mi ćemo se boriti za vaš datum pregovora sa EU

Izvor: Blic, 07.Sep.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mi ćemo se boriti za vaš datum pregovora sa EU

Srbija može da dobije status do kraja godine, ali za datum će biti teško. Mislim da za to treba da se borimo svi, prvo Srbija, a onda i Slovenija i svi drugi koji mogu da pomognu i da argumentuju zašto je dobro da Srbija nastavi evropski put - kaže za „Blic“ ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar.

Žbogar ocenjuje da je Srbija mnogo uradila i tvrdi da uvek ističe da pregovori traju šest, sedam godina i da će u tom periodu dijalog s Kosovom doneti rezultate, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će situacija biti lakša. Zato, kako kaže, nema smisla već sada stavljati prepreke na put Srbije

Otkud tako snažna podrška Slovenije kad je reč o evropskim integracijama Srbije?



- Srpska i slovenačka vlada isto razmišljaju i zato treba da radimo zajedno. Ne samo da treba da radimo zajedno, već vidim potrebu da Srbija dobije status i datum. Mislim da su očekivanja u Srbiji, zbog svega što se do sada uradilo, pre svega na hapšenju haških begunaca, opravdana i da ljudi s razlogom očekuju da Evropa pruži ruku i potvrdu za te napore. Mi smatramo da je Srbija uradila dovoljno i da treba da dobije ne samo kandidaturu, već i datum. To nije dobro samo za atmosferu ovde, već i za ceo region. Dobro je da ceo region ide dalje.

Vikiliks je objavio depešu u kojoj se kaže da je Angela Merkel još 2009. rekla Borisu Tadiću da Srbija pre 2019. neće ući u EU. Kako to ocenjujete?



- Sada je 2011. Ako pregovori počnu 2012, to je onda brzo, jer kad potpisujete ugovor sa EU, dok se sve ratifikuje treba godinu i po dana. Dakle, 2019. za punopravno članstvo je u redu.

Opširnije u štampanom izdanju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.