Mesić: Srbija mora da se dekosovizuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Srbija mora da se "dekosovizuje"

STRAZBUR - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je interes Hrvatske da ceo region, odnosno, sve zemlje jugoistoka Evrope uđu što pre u Evropsku uniju, "jer to je jedina šansa da definitivno eliminišemo rat kao političko sredstvo".

"Ulazimo u prostor u kome se danas nalaze Nemačka i Francuska, koje su međusobno ratovale - i to ne jedan rat kao što smo ga mi sada imali - već stotinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina ratovale. Kada su shvatili da to ne vodi nikuda, onda su rekli hajdemo da sarađujemo...", rekao je Mesić u razgovoru za Borbu.

Mesić uči decu demokratiji

"Dakle, ako su Nemci i Francuzi mogli sve te ogromne žrtve, razaranja i mržnje da stave u stranu pred ovim milenijumskim poduhvatom pred kojim se Evropa danas nalazi, mi to možemo još i lakše."

Tokom boravka u Strazburu, predsednik Mesić obratio se učesnicima Letnje škole demokratije, mladim liderima iz 47 zemalja članica Saveta Evrope i svojom opaskom o nepovratnosti nezavisnosti Kosova, prvo izazvao aplauze albanskih delegata, da bi posle slično intoniranih izjava o potrebi da se politička elita u Srbiji „dekosovizuje", učesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore napustili njegovo predavanje.

Mesić smatra da su mladi lideri koji su napustili skup „još malo opterećeni nekim drugim pristupima demokratiji" i dodaje da je „dobro što su došli u školu demokratije da još malo uče".

„Mislim da oni nisu razumeli ono što sam ja hteo reći. Nisam ja rekao da Srbija treba da prizna Kosovo. Srbija se mora dekosovizirati. Ona ne sme čitavo vreme otvarati jednu temu koja je stotinama godina iza nas. Prebacili ste tu temu iz političke u pravnu sferu? U redu, prebacili ste. Neka se to rešava. Ali, mi moramo otvoriti komunikaciju", ukazao je Mesić.

BiH najveći problem u regionu

Hrvatski predsednik dodaje da nema potrebe da ako se negde pojave predstavnici Kosova, Srbi napuštaju konferenciju.

"Ja nikada neću napustiti razgovor ako se neko ne slaže sa mojim mišljenjem. Ja treba da dam argumente, a ako tog nekog ne uspem da uverim - u redu."

Mesić smatra da je Bosna i Hercegovina najveći problem u regionu.

„Šta da se radi ako se tri naroda ne mogu dogovoriti, a moraju se dogovoriti? To je sada za mene najveći problem. Kosovo je prebačeno u pravnu sferu. I dobro... neka se rešava. Nemam ništa protiv. Ali kada Dodik... taj će me odmah napasti.. .kad on kaže 'ne smatram Sarajevo glavnim gradom Bosne i Hercegovine. To je administrativno središte'. Ne možeš ti biti u jednoj državi, a da ne priznaješ glavni grad te države.

Smatram i da Tadićeva poruka za Bosnu i Hercegovinu nije najbolja, iako sam ja s njim prijatelj. Nije najbolja, ako on ode u Banjaluku, a ne ode u Sarajevo. Treba da ode i u Banjaluku i u Sarajevo. Ja sigurno neću otići samo u onaj deo Mostara koji je, da tako kažem, hrvatski", rekao je Mesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mesić: Nećemo kopirati Sloveniju

Izvor: B92, 10.Jul.2009

Brisel -- Kada Hrvatska postane član EU, poučena iskustvom sa Slovenijom, neće praviti slične probleme Srbiji, Crnoj Gori i BiH, kaže predsednik Hrvatske Stjepan Mesić... "Mi smo rekli da to sigurno nećemo, jer to ne bi bilo ni u čijem interesu. Naš je interes da ceo region, odnosno, sve zemlje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.