Merkelova neće dati zeleno svetlo u BG

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Merkelova neće dati zeleno svetlo u BG"

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber rekao je da je uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU poglavlje 35.

"To je bila nemačka pozicija od samog početka. Za otvaranje prvih poglavlja uslov je otvaranje poglavlja 35. Iako nije definisala u čemu konkretno želi da vidi napredak u oblastima energetike, telekomunikacija i Zajednice srpskih opština, kako bi dala zeleno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetlo za otvaranje poglavlja, već je samo poručila da želi opipljiv napredak, Nemačka će na tim zahtevima istrajati", rekao je Veber za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, ako bude ostvaren vidljiv napredak u tim pitanjima, Berlin će pristati na otvaranje poglavlja.

Veber, međutim, nije siguran da li će se to desiti tokom posete kancelarke Merkel Beogradu početkom jula.

"Pregovori su prekasno počeli da bi moglo doći do nekog značajnog napretka, tako da nije verovatno da bi Merkelova tokom posete bila u situaciji da saopšti da Nemačka prihvata otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom", rekao je on.

Ali, ako se nastavi tim putem i dođe do sporazuma, odnosno, do nekog značajnog preokreta u pravcu dogovora u pomenute tri oblasti, naročito u pogledu statuta Zajednice srpskih opština, onda će sigurno i Nemačka pristati da se otvore prva poglavlja, smatra Veber.

Istovremeno Veber je skeptičan i smatra da je teško poverovati da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u ponedeljak doći do nekog velikog napretka po pitanju ZSO.

Pre, kaže, veruje da je došlo do nekakvog dogovora o budućoj proceduri pregovaranja o tom pitanju, navodi Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, iz onoga što su govorile sve strane vidljivo je koliko su udaljene njihove pozicije.

"Moglo bi doći do nekakvog početnog približavanja, do nekog prvog koraka, a onda bi se eventualno mogao napraviti neki vremenski plan nastavka tih razgovora, kako bi se u nekoj fazi omogućio dogovor unutar Evropske unije da dođe do otvaranja prvih poglavlja", kaže nemački ekspert za Balkan.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veber: Nemačka će insistirati na poglavlju 35

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jun.2015

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber rekao je danas da je uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU otvaranje poglavlja 35..."To je bila nemačka pozicija od samog početka. Za otvaranje prvih poglavlja uslov je otvaranje poglavlja 35. Iako nije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Merkelova neće dati zeleno svetlo u BG

Izvor: Akter, 24.Jun.2015

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber rekao je da je uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU poglavlje 35..."To je bila nemačka pozicija od samog početka. Za otvaranje prvih poglavlja uslov je otvaranje poglavlja 35. Iako nije definisala u čemu konkretno...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.