Merkelova ne traži priznanje Kosova

Izvor: B92, 17.Avg.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova ne traži priznanje Kosova

Beograd -- Nemačka kancelarka Angela Merkel neće, tokom posete Srbiji, tražiti od srpskih vlasti priznanje Kosova, ocenila je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak.

Merkelova će srpskim državnim zvaničnicima preneti da moraju da uspostave dobre odnose sa susedima, među kojima je, kako je navela Pakova, i Kosovo.

Na pitanje hoće li se pred Srbiju staviti da bira između Kosova i ulaska u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, Doris Pak je odgovorila odrično i ponovila uverenje da će izbor biti uspostavljanje dobrih odnosa sa Kosovom.

"Ne možete ući u klub ako se ne ponašate dobro prema svojim susedima. To je očigledno. Videćemo šta će biti u budućnosti. Ako su svi u regionu članovi Unije ili će postati, lakše će živeti zajedno i možda učiniti neki korak dalje", kazala je DorisPak u intervjuu za "Novi magazin".

"Dijalogom treba da se reše tehnička pitanja koja će olakšati život Srbima na Kosovu, ali i Albancima i koji će pomoći da se prevaziđu problemi", rekla je Doris Pak.

"Sada nema prijateljskih odnosa i postoje problemi u trgovini. Sve su to stvari za koje verujem da će ih Angela Merkel spomenuti tokom posete Beogradu", dodala je ona.

Poslanica Evropskog parlamenta je rekla da još pet zemalja članica EU nisu priznale Kosovo i dodala da je kandidatura Srbije za ulazak u Uniju izvesna.

"Verujem da je više nego očigledno da će do kraja godine biti učinjen korak napred na tom putu i da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo, ali nisam sigurna da će biti određen datum početka pregovora. To ipak ne zavisi od mene", rekla je Doris Pak za "Novi magazin".

"Sporazum Kosova i Srbije ili osnivanje unije slične SCG"

Nemački analitičar i nekadašnji direktor balkanskog ogranka nemačkog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) Franc Lotar Altman založio se za dogovor Kosova i Srbije.

Jedna je mogućnost da se postigne sporazum sličan onom koji su imale Istočna i Zapadna Nemačka, a drugi - formiranje unije, kazao je Altman za nedeljnik Novi magazin.

"Razumljivo je da Beograd ima probleme. Ali, mora postojati sporazum, kao što smo mi imali između Zapadne i Istočne Nemačke. Nisu se međusobno priznavale, ali smo se složili da živimo jedni pored drugih i da se ne postavljaju barijere, tako da su obe države mogle da budu predstavljene u međunarodnim institucijama, što im je bilo neophodno", naveo je Altman.

U bliskoj budućnosti to izgleda nemoguće, ali na kraju nema šanse da samo Srbija uđe u EU, a Kosovo ostane izvan, ili da Srbija unese nerešeno pitanje Kosova u EU, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, nemačka kancelarka Angela Merkel poručiće Beogradu da Nemačka i EU neće insistirati na punom priznavanju Kosova u narednih nekoliko godina.

Druga mogućnost bi bila da Kosovo i Srbija razmisle o uniji, ali samo na papiru, kao što je to bilo između Srbije i Crne Gore, sa različitim valutama, spoljnom politikom, sistemom carina.

"Sve je bilo različito u suštini, ali ipak je to bila unija. Mislim da bi to omogućilo bolju saradnju između Srbije i Kosova i to bi olakšalo uslove za Srbe na severu Kosova", naveo je Altman i dodao da bilo koji od tih sporazuma ne bi značio pravo priznanje Kosova.

"Razumemo da je to teško pitanje za Beograd zbog toga što svaki političar u Srbiji koji pokuša da govori o tome bude shvaćen kao nacionalni izdajnik", naglasio je Altman i ponovio da je ulazak u EU je moguć samo uz dogovor sa Kosovom.

Altman je odbacio podelu Kosova kao moguće rešenje, jer "svaka podela nosi strah da će je pratiti još podela".

"To bi mogli da traže Albanci u južnoj Srbiji, Albanci u Makedoniji ili Milorad Dodik u Bosni. To je očigledno i zbog toga je međunarodna zajednica nevoljna prema bilo kakvim podelama. Ono što bi se moglo desiti jeste veoma specijalan, dalekosežni status za sever Kosova u okviru sporazuma između Srbije i Kosova", naveo je Altman.

Specijalan status bi obuhvatao široku samoupravu i specijalne veze sa Beogradom, ali to je u principu već bilo u Ahtisarijevom planu, ne na regionalnom nivou, već se odnosilo na opštine.

Možda bi se to moglo izmeniti u formu regionalnog specijalnog statusa za sever, zaključio je Altman za Novi magazin.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pak: Merkel neće tražiti priznanje Kosova

Izvor: Mondo, 17.Avg.2011

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak kaže da Angela Merkel tokom posete Srbiji će tražiti uspostavljanje dobrih odnosa sa Kosovom, ali ne i priznjanje.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.