Merkelova na samitu čeka Janukovičev pristanak

Izvor: Večernje novosti, 28.Nov.2013, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova na samitu čeka Janukovičev pristanak

MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA ČELNICI Evropske unije ni posle kategoričnih izjava najviših rukovodilaca u Kijevu nisu do kraja izgubili nadu da će ubediti predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da potpiše dokument o pridruživanju EU. Poslednja nada je razgovor nemačke kancelarke Angele Merkel sa Janukovičem. Oprezni Nemci, doduše, prognoziraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da u Vilnjusu, na samitu „Istočno partnerstvo“, ne treba očekivati čudo, odnosno da nije realno da predsednik Janukovič kaže „da“. Kulminacija dvodnevnog samita u Vilnjusu, koji je počeo u četvrtak, trebalo je da bude potpisivanje dogovora o pridruživanju Ukrajine EU. Vlasti u Kijevu su odustale od potpisivanja, kako kažu upućeni, do poslednje reči dogovorenog teksta. Predsednik Ukrajine je došao u Vilnjus da bi sagovornicima objasnio da Ukrajina ne odustaje od evropskog puta, ali u sadašnjem trenutku za to nije ekonomski spremna, jer je njena privreda u teškoj situaciji. Evropski komesari tvrde da bi pristupanje EU ukrajinskim kompanijama donosilo godišnje veliku zaradu, ali zasad u to mnogi biznismeni iz Ukrajine sumnjaju. Osim toga, govori se o ublažavanju viznog režima. U sredu je Evropska komisija čak predložila da se Ukrajincima za nagradu ukinu vize za zapadnu Evropu! Ali, to je zasad samo predlog. Sada se podsećaju ukrajinski rukovodioci da je njihova zemlja od EU dobila pomoć od 3,3 milijarde evra. Za vreme susreta u Vilnjusu s predsednikom Janukovičem, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo još jednom će ponoviti da je EU spremna da potpiše sporazum o pridruživanju. Dok se održava samit u Vilnjusu, u Kijevu i Moskvi se i dalje raspravlja šta je za Ukrajinu bolje: pristupanje carinskoj uniji sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ili pridruživanje EU. U Kijevu je priličan broj političara i politikologa koji smatraju da je najvažnije odvojiti se od sovjetske prošlosti pridruživanjem „civilizovanoj Evropi“. Za mnoge bi u Ukrajini bilo idealno da koriste sve privilegije koje im pruža carinska unija sa Rusijom, a da pritom budu pridruženi EU. U Kijevu niko sada ne želi uopšte da čuje da u Londonu već traže da se donesu nova pravila unutar EU, jer se boje da im previše „gostiju“ ne dođe iz Bugarske i Rumunije. FAKTOR JULIJA PREDSEDNIK Komiteta za spoljne poslove ukrajinske Vrhovne rade Vitalij Kaljužni izjavio je u litvanskom parlamentu da uprkos izjavama najviših ukrajinskih političara njegova zemlja teži EU. Kaljužni tvrdi da većina poslanika u Radi podržava pridruživanje Ukrajine EU. Ako je to tačno, onda su emisari EU napravili taktičku grešku kad su kao uslov postavljali oslobađanje Julije Timošenko, jer za to nije bilo dovoljno glasova u parlamentu.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vilnjus: bez sporazuma s Ukrajinom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Nov.2013, 08:42

Lideri EU nisu uspjeli prvog dana samita "Istočno partnerstvo" u Vilnjusu da ubijede Ukrajinu da potpiše sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine. Prema riječima predsjednice Litvanije Dalije Gribauskajte, koja predsjedava Unijom, argumenti EU tokom razgovora sa ukrajinskim predsjednikom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.