Mekalister: Voz Srbije na šinama za EU

Izvor: Politika, 19.Jan.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Voz Srbije na šinama za EU

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta(EP) za Srbiju Dejvid Mekalister je danas u Briselu ocenio da je Srbija ostvarila napredak u reformama i početnoj fazi pregovora o članstvu s Evropskom unijom i naglasio da je „voz Beograda na šinama za Brisel” .

Mekalister je u raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP naglasio da u prvoj polovini ove godine treba da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbija-EU.

Izvestilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za Srbiju je izradio nacrt rezolucije u kojem se ističe da srpska vlada odlučno nastoji da sprovede strukturne i društveno-ekonomske reforme.

I podvlači da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Od toga zavisi kad će biti otvorena poglavlja 23. I 24. vezana za vladavinu prava i temeljne slobode, navodi se u nacrtu rezolucije čije usvajanje na plenarnom zasedanju se očekuje u martu.

U raspravi je većina poslanika podržala nacrt rezolucije o Srbiji, ukazano je na napredak u reformama, uz insistiranje na tome da Srbija usaglasi spoljnu politiku s EU stavovima i sankcijama prema Rusiji, a naglašeno je i da srpske vlasti moraju obezbediti punu slobodu medija.

Više hrvatskih poslanika su izneli tvrdnje da je hrvatska manjina u Srbiji u lošem položaju i da srpski zvaničnici nisu osudili govor mržnje haškog optuženika Vojislava Šešelja, a rekli su i da Srbija mora povući svoj zakon o univerzalnom progonu ratnih zločina.

Mekalister je u uvodnom izlaganju rekao da je u pripremljenom dokumentu ukazao na nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, zato što je, kako je naglasio „sloboda medija temeljni sastavni deo demokratije”.

Srpske vlasti, prema njegovim rečima, treba da pokrenu dalje strukturne i ekonomske reforme i ojačaju zakonski poredak da bi pospešile uslove za investiranje, krenu u bitku protiv velike nezaposlenosti i nastave s budžetskom konsolidacijom.

Ali mora se imati na umu i to da su velike poplave prošle godine u Srbiji imale loše posledice po ekonomiju i za život ljudi, napomenuo je Mekalister.

Kad je reč o spoljnoj politici, zemlje kandidati za članstvo u EU, stavio je on do znanja, moraju usaglasiti stavove s „pravnom tekovinom” EU, a to se odnosi i na spoljnu politiku.

„Svi znamo da Srbija ima istorijski tesne odnose s Rusijom, ali, uprkos tome, žalim što Srbija na poziv Saveta ministara EU nije uskladila svoje stavove s restriktivnim merama Unije prema Rusiji”, naveo je izvestilac EP za Srbiju.

„Ja, ujedno, veoma pozdravljama”, dodao je, „Individualni akcioni plan za partnerstvo NATO i Srbije koji je potpisan pre par dana”.

Mekalister je pozdravio predsedavanje Srbije radom OEBS-a i rekao da „Srbija svoj povlašćeni položaj može iskoristiti, posebno kad je reč o Rusiji, u nastojanju da se nađe rešenje za ukrajinsku krizu”.

„Angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom je veoma dobrodošlo”, dodao je on, rekavši da je „izuzetno važno da i Srbija i Kosovo primene već postignute dogovore”.

SPO EP u pripremljenoj rezoluciji o Kosovu naglašava da se nova vlada u Prištini prevashodno „mora snažno posvetiti jačanju vladavine prava i pravosuđa, kao i delotvornoj bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Vlada u Prištini mora dati prednost formiranju posebnog suda za ratne i zločine trgovine organima, na osnovu nalaza tužilaštva Specijalne istražne grupe Euleksa, „čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću”, stoji u ovom dokumentu.

EP traži da se „nastavi rad na pripremama za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti”, mada upozorava da „i dalje postoji snažna zabrinutost oko nezavisnosti, odgovornosti, nepristrasnosti i efikasnosti sudija, tužilaca i rada Sudskog veća Kosova”.

EP podstiče Srbiju i Kosovo da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd-Priština i dodaje da uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o članstvu mora doći do pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35 koje treba otvoriti na početku.

To je podržalo više poslanika, a izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček je zatražila da što pre bude rešeno i pitanje zajednice srpskih opština i ponovila svoj stav da Kosovo treba da priznaju i pet članica EU koje ne prihvataju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini.

Evropski parlament „poziva Srbiju da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji”.

EP, kako se navodi, „žali što Srbija, kada je to od nje bilo zatraženo, nije uskladila svoje odluke s odlukama Saveta ministara EU, kojima se uvode restriktivne mere protiv Rusije”.

U nacrtu rezolucije se „izražava zabrinutost zbog sve gorih uslova za punu slobodu izražavanja u Srbiji i naglašava potreba za potpunom transparentnošću u pogledu medijskog vlasništva”.

„Evropski parlament je zabrinut je zbog pretnji novinarima”, a pozdravlja i traži sprovođenje usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, i zakona o javnim radiodifuzijskim uslugama.

Beta

objavljeno: 19.01.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.