Mekalister: Proširenje ostaje prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2016, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Proširenje ostaje prioritet

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju David Mekalister izjavio je danas u Beogradu da proširenje ostaje jedna od najznačajnijih političkih mera Evropske unije, uprkos odluci Velike Britanije da napusti EU.

Mekalister je na predstavljanju publikacije "Evropski parlament i Srbija" u Domu Narodne Skupštine rekao da Unija, uprkos Brezgitu radi na prijemu novih članica.

"Srbija jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na putu ka EU", naglasio je nemački evroposlanik.

On je ocenio da je evropski put zacrtan u vladinom programu koji je predstavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali da bez uloge parlamenta to neće moći da se savlada.

Mekalister je kazao da Evropski parlament ostaje važan i dobronameran partner Srbije u procesu evropskih integracija.

"Poglavlje 5 spremno za otvaranje, nastavite tako"

Dejvid Mekalister je, odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Srbije, rekao da su za članstvo Srbije u EU potrebni vreme i dobre pripreme, konstatujući da je otvaranje poglavlja 23 i 24 bio veliki korak napred.

"Sada kada su poglavlja otvorena, mora domaćid a se uradi, da se implementira ono što je neophodno, ali sasvim sam siguran da će u ovoj godini biti otvorena i druga poglavlja. Smatram da je poglavlje 5 (javne nabavke) već spremno, kao i neka druga poglavlja", rekao je Mekalister.

On je istakao da su to dobri signali i zamolio srpsku vladu i parlament da nastave s dobrim poslom.

Predstavljen vodič o saradnji Evropskog parlamenta i Srbije

U Domu Narodne skupštine Srbije danas je predstavljena publikacija "Evropski parlament i Srbija" koju su priredili Fondacija "Konrad Adenauer" i Centar za savremenu politiku.

Na predstavljanju vodiča govorili su i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David Mekalister i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Meklister je izjavio da publikacija slikovito i razumljivo predstavlja rad Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu.

"Evropski parlament zastupa građane EU i predstavlja srce EU", rekao je nemački evroposlanik.

Takođe je naglasio da su mnoga radna ovlašćenja EU, u vezi budžeta i slično, preneta na parlament, ali da je to rezultat rada i borbe.

"Rad Evropskog parlamenta prevazilazi granice EU", naveo je Mekalister.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mekalister: Proširenje ostaje evropski prioritet

Izvor: Beta, 20.Sep.2016

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju David Mekalister izjavio je danas u Beogradu da proširenje ostaje jedna od najznačajnijih političkih mera Evropske unije, uprkos odluci Velike Britanije da napusti EU.Mekalister je na predstavljanju publikacije "Evropski parlament i Srbija" u Domu Narodne...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.