Mediji u Tirani: Vučić dolazi na Samit SEECP

Izvor: Politika, 21.Apr.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u Tirani: Vučić dolazi na Samit SEECP

BRISEL – Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Briselu, u bilateralnom razgovoru sa kolegom iz Albanije Edijom Ramom, potvrdio posetu Tirani krajem idućeg meseca, prenose albanski mediji i portali.

Srpski premijer će, kako prenose mediji u Tirani, krajem maja učestvovati na Samitu „Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP)” .

Na sajtu predsedavajućeg SEECP Albanije piše da će Samit biti održan 26.maja u glavnom gradu Albanije.

Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Rama o infrastrukturnim projektima

BRISEL – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama razgovarali su danas u Briselu o infrastrukturnim projektima sa kojima će dve države zajednički nastupati na sastanku predsednika vlada „Zapadnobalkanske šestorke” koja, pod pokroviteljstvom komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, održava u glavnom gradu Belgije.

Premijer Vučić je istakao da će Srbija insistirati na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd - Podgorica - Skadar, kao i autoputa Niš - Priština - Drač.

„Nadam se da će Evropska unija imati razumevanja za podršku zemljama u regionu”, istakao je premijer Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Naglasio je da bi takvi projekti poboljšali ekonomsku situaciju u obe zemlje.

Premijer Albanije istakao je da je albanska strana spremna za početak radova na ovim projektima i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije.

„Kao što su nekada Francuzi i Nemci počeli da sarađuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi, zbog budućnosti Zapadnog Balkana”, zaključio je premijer Rama.

Razgovoru je prisustvovao šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

-------------------------

Vučić na konferenciji o projektima koji će povezati Balkan

BRISEL– Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sastanku „zapadnobalkanske šestorke” u Briselu da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region.

On je naglasio da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju.

„Ovi projekti će povezati ljude, kompanije iz regiona će raditi zajedno na njima, a ljudi će ih posle koristiti. To će pojačati ekonomsku, ali i političku stabilnost celog regiona”, istakao je premijer Vučić i zaključio da je politička stabilnost preduslov razvojnih projekata, i obrnuto.

Vučić je zahvalio EU i njenom predstavniku u Srbiji, ambasadoru Majklu Devenportu na podršci koju su pružili Srbiji tokom poplava, kao i na finansijskim sredstvima iz fonda solidarnosti, koji je pokazao da Evropska unija nije zaboravila Srbiju.

Konferencija jee organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana i komesara za saobraćaj Violete Bulc.

O inicijativi koja je potekla sa sastanka premijera regiona u Berlinu u avgustu prošle godine, razgovaraju premijeri Srbije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Otvarajući sastanak, evropski komesar Johanes Han je rekao da je današnja agenda povezivanje Zapadnog Balkana.

„Reč je o veoma konkretnim projektima, a vi svi ovde prisutni imate dovoljno ugleda da ih sprovedete. To će biti siguran signal da je Zapadni Balkan bezbedan i stabilan”, istakao je komesar Han.

EU: Postignut dogovor o transportnoj mreži

BRISEL – U Briselu je danas završen mini-samit „zapadnoevropske šestorke” uz poruku komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da je postignut dogovor o jezgru transportne mreže za region.

Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarkom EU za transport Violetom Bulc najavio da je EU spremna da do kraja ove godine izdvoji 130 miliona evra iz IPA (pretpristupnih) fondova.

Kako je rekao, ta cifra će višestruko porasti tokom sledećih godina.

„Ali ne treba zaboraviti da je transport jedna stvar, a sve što je u vezi sa energijom je nešto drugo”, kazao je komesar i najavio da u Briselu i na tom području očekuju napredak i konkretne predloge.

Bulcova je rekla da je konferencija događaj od izuzetne važnosti ne samo za region već i za EU.

Ona je dodala da će 2030. godine regionalna transportna mreža Zapadnog Balkana biti potpuno integrisana sa trasportnom mrežom EU.

U zajedničkoj izjavi koji je šestorka usvojila, premijeri su se obavezali da nastave da rade na razvoju regionalne saradnje i ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje EU u duhu berlinskog procesa koji je prošle godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Prepoznajemo da je poboljšanje povezanosti u okviru našeg regiona, kao i sa EU, ključan faktor za ostvarivanje rasta i otvaranje radnih mesta i prihvatamo da će ta naša zajednička ambicija zahtevati našu posvećenost i liderstvo”, piše u usvojenom dokumentu.

Oni su osim toga obećali da će do sledećeg samita „zapadnobalkanske šestorke” , koji će biti održan krajem avgusta u Beču, pripremiti precizno definisane infrastrukturne projekte, ne samo za saobraćajno nego i za energetsko povezivanje.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.