Martin Šulc: Srbija je zaslužila datum u junu

Izvor: Kurir, 29.Maj.2013, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martin Šulc: Srbija je zaslužila datum u junu

BEOGRAD - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da Srbija zaslužuje da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU u junu, ali da mora da nastavi s reformama, kao i da je za napredak u evrointegracijama od velike važnosti normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Verujem da bi lideri EU trebalo da odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, ako vaša zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nastavi s reformama i odigra konstruktivnu ulogu u regionu", rekao je Šulc, koji je u Briselu razgovarao sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem.

On je rekao da su glavne teme razgovora sa Dačićem bile napredak Srbije na njenom putu ka ulasku u EU jednoga dana, kao i glavni izazovi koji u tom smislu predstoje.

"Ključna tema je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i njene posledice na širi region i Evropu. Konačno, diskutovalo se i o opštoj situaciji u EU i na Balkanu, i našim naporima da prevaziđemo trenutnu ekonomsku krizu", rekao je Šulc.

Na pitanje kako ocenjujete dosadašnji ritam dijaloga između Beograda i Prištine i ima li srpska zajednica na KiM pravo na suštinsku autonomiju Šulc je ocenio da su ti razgovori bili veoma obećavajući.

"Na svom nedavnom sastanku u Briselu premijeri Dačić i (kosovski Hašim) Tači postigli su važan sporazum, koji je takođe postavio uslove u vezi sa Zajednicom srpskih opština na severu Kosova. Srdačno pozdravljam sveže vesti da je sada postignut i dogovor o implementaciji ovih istorijskih sporazuma. Premijeri Dačić i Tači su pokazali liderstvo i odlučnost i zaslužuju da im se za to oda priznanje", kaže Šulc.

On je precizirao i da početak pregovora sa EU neće značiti mnogo, ukoliko Srbija ne nastavi s reformama.

"Srbija mora da nastavi da podupire vladavinu prava i učini pravosudni sistem u potpunosti nezavisnim, nepristrasnim, efikasnim i jakim. Evropska unija veoma ozbiljno shvata borbu protiv korupcije", objasnio je Šulc.

On je naveo da Evropski parlament prepoznaje ogroman napredak koji je ostvarila Srbija, ali i da nema mesta za preterano zadovoljstvo. "Predstoji težak posao, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na jačanju državnih institucija i pravosuđa", poručio je Šulc.

Povodom uloge Evropskog parlamenta u sprečavanju ponovnog uvođenja viza za zemlje zapadnog Balkana, Šulc napominje da EP podržava viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana i da bi stavljanje bezviznoh režima na led, predstavljalo značajan korak unazad u procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana koje od ovoga imaju korist.

"U isto vreme, verujemo da Srbija i zemlje EU na koje to utiče, treba zajedno da se uhvate u koštac s problemom lažnih azilanata, koji ometa slobodno kretanje ljudi", ukazao je Šulc.

On je ocenio i da su Srbiji potrebne reforme u cilju poboljšanja položaja manjina, čiji pripadnici su u brojnim slučajevima zloupotrebljavali bezvizni režim i politiku azila nekih država članica. "Takođe, trebalo bi bolje da informiše svoje građane o ograničenjima bezviznog režima, kako bi sprečila svaku vrstu zloupotrebe slobode putovanja i bezvizne politike", rekao je Šulc.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.