Marti: Istraga u začaranom krugu

Izvor: S media, 06.Feb.2011, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti: Istraga u začaranom krugu

Hoće li izveštaj Dika Martija o trgovini organima na Kosovu dobiti epilog? Savet Evrope traži političku podršku EU, ali Brisel ćuti

DVE nedelje posle usvajanja, Martijev izveštaj i dalje ostaje mrtvo slovo na papiru. Još se ne zna hoće li se sve završiti samo na izveštaju, ili će se otići dalje od moralne i političke satisfakcije i pokazati zainteresovanost da se nešto više učini. Ne zna se, čak, ni ko treba da izvrši istragu.

Na upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << održanom samitu šefova država ili vlada EU, u petak u Briselu, evropske glave - bez obzira na težinu drugih tema koje su imale pred sobom - nisu nijednom rečju pomenule, čak ni nezvanično, pojavljivanje ovako teških optužbi za organizovanu trgovinu organima na Starom kontinentu.

- To nije bila tema na sastanku - izjavila je, za "Novosti", Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton.

DOKAZI

IZ Euleksa poručuju da bez Martijevih dokaza ne mogu da rade. On ih, s druge strane, poziva da sami krenu u prikupljanje dokaza, poručujući da ih neće dati zato što to nije njegov posao i zato što se pribojava za bezbednost svedoka.

Usvojenom rezolucijom, Savet Evrope je jasno pozvao zemlje članice EU da preciziraju nadležnosti Euleksa i drugih međunarodnih pravnih institucija za vođenje ove istrage, kao i da Euleksu daju neophodna sredstva i logistiku. EU takođe treba da Euleksu postavi jasan cilj i pruži mu političku podršku s najvišeg nivoa, uz stavljanje političkog pragmatizma u stranu.

Odluke SE nemaju izvršnu moć, ali imaju veoma jaku političku snagu, što se pokazalo i u otkrivanju tajnih zatvora CIA. Sada se događa ono čega se švajcarski poslanik najviše i pribojavao kada je poručio da je potrebna prava istraga, a ne alibi u potrazi za istinom.

Trenutno traje razmena pisama između Martija i Euleksa, a začarani krug na relaciji Strazbur - Brisel i dalje je čvrsto zatvoren. U sedištu EU ističu da je Euleks najkvalifikovaniji da izvrši istragu o Martijevim navodima o trgovini organima na Kosovu, ali traže dokaze. Marti sumnja u sposobnost Euleksa, pita dokle je stigla istraga, i poručuje da dokaze, kao misija vladavine prava, treba da traže - sami.

Dok Marti govori o "dovoljno jakim indicijama" da se započne istraga, u Euleksu navode da su započeli preliminarnu istragu o Martijevim navodima. Sam Euleks, prema rezoluciji SE, treba da učini sve da rasvetli ovu aferu. U EU ponavljaju da su spremni da istražuju, ali sve, međutim, trenutno ostaje samo na - spremnosti.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Marti: Istraga u začaranom krugu

Izvor: Večernje novosti, 06.Feb.2011

Hoće li izveštaj Dika Martija o trgovini organima na Kosovu dobiti epilog? Savet Evrope traži političku podršku EU, ali Brisel ćuti

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.