Marin Lepen vuče Evropu udesno

Izvor: Studio B, 26.Maj.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marin Lepen vuče Evropu udesno

Očekivano, a ipak senzacija: Nacionalni front Marin Lepen je osvojio najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj. U Strazburu će naći brojne istomišljenike - radikalna desnica jača je nego ikad.

Svaki četvrti Francuz koji je u nedelju prošetao do biračkog mesta zaokružio je Nacionalni front, desne populiste koji zagovaraju izlazak zemlje iz Evropske unije, navodi se na sajtu Deutsche Welle.

Druga najjača snaga su konzervativci (stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bivšeg predsednika Nikole Sarkozija) sa 21 odsto glasova, dok su vladajući socijalisti aktuelnog šefa države Fransoa Olanda dobili podršku tek 14 odsto birača.

„Građani su pokazali koaliciji koja ne veruje u Francusku da ne žele da se njima više vlada spolja", slavodobitno je izjavila pobednica večeri Marin Lepen. Poigrala se i sa čuvenom definicijom demokratije: „Naš narod hoće vladavinu Francuza, od Francuza za Francuze." Iskoristila je priliku da traži vanredne izbore za nacionalnu skupštinu, jer volja građana ne odgovara trenutnoj podeli mandata u francuskom parlamentu.

Šok i zemljotres - to su reči kojima su svoja osećanja opisali čelni ljudi socijalista u Parizu, premijer Manuel Vals i bivša predsednička kandidatkinja Segolen Roajal. Ona je dodala da njeni zemljaci već godinama imaju sve manje poverenja u zajedničku Evropu. Konzervativci su izborni rezultat, naravno, tumačili kao znak očajne vladavine socijalista.

„To je odraz ogromnog besa protiv politike predsednika Olanda", rekao je Žan-Fransoa Kope, predsednik konzervativne partije UMP. On je, međutim, priznao da je ishod razočaravajući i za njegovu stranku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marin le Pen vuče Evropu udesno

Izvor: B92, 26.Maj.2014

Očekivano, a ipak senzacija: Nacionalni front Marin le Pen je osvojio najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj. U Strazburu će naći brojne istomišljenike – radikalna desnica jača je nego ikad...Svaki četvrti Francuz koji je u nedelju prošetao do biračkog mesta zaokružio...

Nastavak na B92...

Izborni uspeh evropskih populista

Izvor: Politika, 27.Maj.2014, 11:00

Odnos vodećih snaga u Evropskom parlamentu ostaje nepromenjen ..Specijalno za „Politiku”..Pariz – „Šok“, „zemljotres“, tako su francuski mediji i politička elita opisali ishod glasanja na evropskim izborima na kojima je pobedila tvrda desnica Marin le Pen.Ovaj ishod, međutim, nije iznenađenje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.