Malovićeva: Reforma pravosuđa nije prepreka za EU

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 08.Dec.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malovićeva: Reforma pravosuđa nije prepreka za EU

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je  da reforma pravosuđa nije prepreka za dalje evropske integracije Srbije.

"Postoje određeni nedostaci u tom procesu i potrudićemo se da ih otklonimo u dogovoru sa EU", rekla je ministarka pravde na tematskoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj Malovićeva i predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović odgovaraju na pitanja poslanika o reformi pravosuđa.

Malovićeva je izjavila da će Vlada Srbije učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sve da zaštiti sve nosioce pravosudnih funkcija i da otkloni probleme u reformi pravosuđa na koje je ukazala Evropska komisija.

Na tematskoj sednici parlamenta na kojoj Malovićeva i predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović odgovaraju na pitanja poslanika u vezi reforme pravosuđa, Malovićeva je istakla da će Vlada Srbije analizirati do sada preduzete korake u toj oblasti i da će na osnovu toga videti šta je moguće učiniti.

"Reforma pravosuđa je složen i dug proces. Deset godina se o tome pričalo i naravno da smo se u tom procesu često spoticali. Spremni smo da otklonimo sve probleme i to činimo svakodnevno u razgovorima sa EK i drugim međunarodnim organizacijama. Imamo kontinuirani dijalog sa Evropom i u okviru naših mogućnosti i nadležnosti preduzećemo korake", istakla je Malovićeva.

Na pitanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da li se razmišlja o ukidanju sudskih jedinica ili da se određenom broju sudskih jedinica vrati status sudova, ministarka Malović je odgovorila da se ne slaže da ih treba ukloniti i da u ovom momentu ne vidi razloga za revidiranje sudske mreže.

"Mi nismo, međutim, zatvoreni za to i spremni smo da pričamo o tome ukoliko je to u skladu sa potrebama građana", rekla je Malović.

Poslanici SVM su napomenuli da je za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije za ulazak u EU, pored saradnje sa Haškim tribunalom, od najvećeg mogućeg značaja i reforma pravosuđa.

Oni su podsetili da su prilikom rasprave o zakonima iz oblasti pravosuđa bili protiv uspostavljanja aktuelne mreže sudova, jer će ona, kako smatraju, između ostalog, ograničiti prava manjina na korišćenje službenog jezika i pisma i povećati troškove.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.