Mađarska odgovorila u zadatom roku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska odgovorila "u zadatom roku"

BRISEL -

Mađarska vlada saopštila je da je poslala odgovore Evropskoj komisiji koja joj je dala rok do danas da izmeni niz zakona, među kojima je i onaj o Centralnoj banci.

U saopštenju se kaže da je mađarska vlada danas u zadatom roku Evropskoj komisiji poslala odgovore koji se tiču tri zakona i još dva pitanja koje je u januaru postavila Komisija.

"Premijer Viktor Orban je o ovim pitanjima lično razgovarao sa predsednikom Komisije Žozeom Manuelom Barozom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi Vlada Mađarske.

Osim zakona o Centralnoj banci, EU se usprotivila zakonu koji se odnosi na starosnu granicu za odlazak u penziju sudija, kao i onom o zaštiti ličnih podataka.

U saopštenju Vlade piše i da Mađarska "na osnovu prethodnih iskustava" očekuje da će Komisija analizirati mađarske odgovore na objektivan, profesionalan, celovit, i u zakonskom smislu solidan način".

Portparolka Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen je danas izjavila da je Komisija primila pisma, i da će ona biti razmotrena, ali da pre nego što se pređe "na sledeću fazu", ona treba da se prevedu, i budu podvrgnuta pravnoj analizi.

EU i Međunarodni monetarni fond, nezavisnost mađarske Centralne banke postavljaju kao uslov kako bi se Mađarskoj pružila finansijska pomoć.

Mađarski premijer Viktor Orban je juče saopštio da očekuje seriju "relativno jednostavnih konsultacija sa Komisijom".

Evropski parlament je juče doneo odluku da utvrdi da li su zakoni nedavno doneseni u Mađarskoj u suprotnosti sa evropskim vrednostima, i najavili da će, u slučaju da se to pokaže kao tačno, Mađarskoj privremeno ukinuti neka prava.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.