Mađarska lobira za Srbiju

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska lobira za Srbiju

Ambasador Mađarske u Beogradu rekao da će se Budimpešta tokom predsedavanja EU lobirati da Srbija dobije status kandidata. Mađarska očekuje da će njihovo državljanstvo ove godine zatražiti oko 80.000 građana Srbije.

"Mađarska će se tokom predsedavanja Evropskom unijom, u prvoj polovini ove godine, zalagati da Srbija dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije za sticanje statusa kandidata u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU", izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji, Oskar Nikovic.

"U vezi sa integracijom Srbije u periodu mađarskog predsedavanja nije planiran neki konkretan korak. Evropska komisija će u drugoj polovini godine, verovatno u novembru, pripremiti mišljenje na osnovu kojeg će se odlučivati o statusu kandidata za članstvo", rekao je ambasador u intervjuu Internet portalu Euraktiv Srbija.

"Mi ćemo, tokom pripreme tog mišljenja, pružiti svu pomoć Srbiji da ispuni uslove, a, sa druge strane, lobiraćemo u interesu pozitivnog mišljenja Komisije", rekao je Nikovic.

Nikovic je istakao da će Srbija tokom predsedavanja Mađarske moći da učestvuje u dva programa koji se sprovode u EU: u realizaciji Dunavske strategije i Evropske strategije za integraciju Roma koju će Mađarska i predložiti tokom predsedavanja.

Ambasador je rekao da će Mađarska nastojati da pomogne malim i srednjim preduzećima da bi se omogućilo otvaranje novih radnih nesta, a ta preduzeća imaju "ključni značaj za održivost evropskog socijalnog modela".

Pasoši za 80.000 Mađara iz Srbije

Ambasador Nikovic rekao je i da Mađarska očekuje da će 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo na osnovu zakona koji će ove godine to omogućiti Mađarima koji žive u drugim zemljama.

Nikovic je rekao da je ta pretpostavka zasnovana na rezultatima anketa koje su pokazale da je svaki treći Mađar iz Srbije zainteresovan za državljanstvo Mađarske.

"Ne očekujemo masovno useljavanje, čak ni onih koji budu stekli naše državljanstvo", smatra Nikovic i podseća da je Mađarska i do sada davala olakšice za zapošljavanje ljudi iz susednih zemalja i da su oni koji su bili zainteresovani, već iskoristili tu pogodnost.

Ipak, on smatra da taj zakon neće uticati na odnose sa Srbijom.

"Kao dvojno državljanstvo to nije ni u kakvom sukobu ni sa zakonima i propisima, ni sa načelima Srbije. Pošto smo tokom pripreme tog našeg zakona vodili konsultacije sa Beogradom, ne očekujemo nikakve štetne posledice u našim odnosima", zaključio je Nikovic.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.