Mađarska: EU perspektiva za Srbiju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Jan.2011, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: EU perspektiva za Srbiju

Budimpešta -- Mađarska je na svečanosti u Budimpešti od Belgije preuzela predsedavanje EU. Premijer Mađarske Viktor Orban: Otvaranje jasne evropske perspektive za Srbiju.

Iv Leterm, belgijski premijer, pozdravio je program predsedavanja Mađarske, navodeći da je ekonomskim rastom i otvaranjem radnih mesta moguće izgraditi jaku Evropu.

"Podržavamo članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji, članstvo Rumunije i Bugarske u šengenskoj zoni, kao i otvaranje jasne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropske perspektive za Srbiju", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je na konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom rekao da će proširenje EU biti važna tema za Mađarsku u narednih šest meseci.

Optimizam proširenja je važan zadatak za Mađarsku i to je u interesu i EU - da vidi konsolidovan i stabilan Balkan u članstvu Unije, ocenio je Orban.

On je rekao je da mađarsko Predsedništvo nema čarobnu moć, ali da je u stanju da "protrlja lampu da bi oslobodilo duh" koji se zove preporod Evrope.

Mađarskoj je uspešno predsedavanja Evropskom unijom poželela visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja se sastala sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošom Martonjijem u Budimpešti.

Ona je napomenula da u EU nije slučaj da 27 država članica govori jednim glasom, već da 27 različitih glasova izriče jedinstvenu poruku.

"Blisko sam sarađivala sa ministrom Martonjijem od trenutka kada je odlučeno da Mađarska preuzme ulogu predsedavajućeg Evropskoj uniji. Posebno smo razmatrali pitanja bezbednosti i odbrane", rekla je ona.

Prvi zadaci severnih suseda Srbije kao predsedavajuće Uniji biće pregovori o nuklearnom programu Irana u Istanbulu, program nazvan "istočno partnerstvo", kao i posredovanje u rešenju pitanje podele Sudana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.