Mađari protestuju zbog izmena ustava

Izvor: RTS, 09.Mar.2013, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari protestuju zbog izmena ustava

Na ulice Budimpešte izašlo hiljade Mađara zbog najavljenog glasanja o izmenama ustava u parlamentu. EU i SAD upozoravaju da predložene izmene narušavaju demokratska prava.

Hiljade građana Mađarske izašlo je na ulice Budimpešte, u znak protesta zbog najavljenog glasanja o amandmanima na ustav u parlamentu sledeće sedmice. Iz Evropske unije i SAD stižu upozorenja da se amandmanima narušavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demokratska prava.

Vladajuća stranka desnog centra Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, iskoristila je dvotrećinsku parlamentarnu većinu da predloži zakone za koje kritičari tvrde da ograničavaju slobode građana sužavanjem ovlašćenja pravosudnih organa, prenosi Rojters.

Kako je najavljeno, parlament bi o amandmanima na ustav trebalo da glasa u ponedeljak.

Odluke Ustavnog suda donete pre nego što je novi ustav stupio na snagu 2012. godine više neće važiti, a amandmani bi mogli da se odnose na visoko obrazovanje, problem beskućnika, izborni zakon i zakone o porodici.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo juče je, u telefonskom razgovoru, rekao premijeru Orbanu da njegova vlada i parlament treba da se bave problemima "u skladu sa demokratskim principima EU".

Posle razgovora, Orban je Barozu poslao pismo u kome je konkretno naveo amandmane koji su problematični.

Ranije ove nedelje, Savet Evrope pozvao je Budimpeštu da odloži glasanje, koje može da ograniči ovlašćenja Ustavnog suda, navodeći da to predstavlja rizik za demokratsku kontrolu i ravnotežu u Mađarskoj.

Vlada je taj poziv odbacila, a lider parlamentarne grupe stranke Fides Antal Rogan rekao je na konferenciji za novinare da je pritisak koji se vrši na Mađarsku "neprihvatljiv".

Organizatori protesta kažu da više neće da trpe da im vlada govori šta da rade.

Diplomate u Briselu i Vašingtonu zabrinute su zbog Orbanovih napora da učvrsti odlučujući poziciju Fidesa u pravosuđu, medijima i drugim institucijama, za šta kritičari kažu da slabi vladavinu zakona u Mađarskoj.

Predložene amandmane, takođe, su kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava kao što je Helsinški komitet u Mađarskoj, koji kaže da je reč o "osveti" Fidesa pošto je Ustavni sud proteklih meseci poništio nekoliko zakona.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.