MMF: Pad u SAD i EU loš za ceo svet

Izvor: B92, 06.Jan.2013, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Pad u SAD i EU loš za ceo svet

Beograd -- Amerika i Evropska unija moraju da se suoče sa ekonomskim problemima jer bi posledice recesije bile katastrofalne, kaže direktorka MMF-a Kristin Lagard.

Budžetski sporazum odobren u Kongresu SAD i kojim je izbegnuta "finansijska litica" je dobrodošao, ali nedovoljan, ocenio je Međunarodni monetarni fond.

Direktorka te međunarodne institucije, Kristin Lagard, je upozorila da bi sunovrat američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ekonomije zemalja Evropske unije, imao zastrašujuće posledice na ostatak sveta.

"Ukoliko ove dve napredne ekonomije upadnu u recesiju to će imati ogroman udar na ceo svet. Jednostavno zbog njihove veličine i odnosa sa drugim zemljama u pogledu trgovine, finansija i direktnih inostranih investicija. Bilo bi posledica zbog čega je vrlo važno da se te dve zemlje, odnosno regiona, uz pomoć i ohrabrenje međunarodne zajednice, suoče sa problemima koje imaju", poručuje ona.

Podsetimo, američki Kongres je početkom godine usvojio budžetski sporazum, kojim je “za dlaku” izbegnuta “fiskalna provalija”. Da je došlo do „fiskalne litice“, Amerikanci bi bili pogođeni skokom poreza i merama štednje ukupne vrednsoti 500 milijardi dolara, što bi poljuljalo ionako slab ekonomski oporavak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF: Pad u SAD i EU loš za cijeli svijet

Izvor: Capital.ba, 06.Jan.2013

BEOGRAD, Amerika i Evropska unija moraju da se suoče sa ekonomskim problemima jer bi posljedice recesije bile katastrofalne, kaže direktorka MMF-a Kristin Lagard. Budžetski sporazum odobren u Kongresu SAD i ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.