Logo EU otvara vrata tržišta srpskoj hrani

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Logo EU otvara vrata tržišta srpskoj hrani

Naši proizvodi sa geografskim poreklom ušli su u proces dobijanja međunarodnih sertifikata U UDRUŽENjU “Original Srbija” potvrđuju da će dati svoj puni doprinos da proizvodi iz naše zemlje odu na tržište EU, a Miroljub Janković, zamenik predsednika te asocijacije proizvođača tradicionalnih proizvoda, ističe da futoški kupus zadovoljava postavljene kriterijume u svakom pogledu. Futožani godišnje proizvedu više od 1.000 tona kiselog kupusa, što zadovoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kvantitativni uslov za plasman u EU, napominje Janković i naglašava da je visoki kvalitet tog proizvoda opštepoznat. Janković dodaje da će predstavnici Ministarstva poljoprivrede, asocijacija proizvođača, međunarodnih organizacija i institucija, pre svega onih iz Italije, Austrije i Francuske, koji su taj proces inicirali, nastaviti saradnju u narednim mesecima kako bi prvih nekoliko proizvoda iz Srbije dobilo logo EU. I PIROTSKI kačkavalj može da dobije svoj logo i sertifikat za prodaju na tržištu EU. Čuveni proizvod, čije je geografsko poreklo kod nas zaštićeno, našao se u korpi sa ekskluzivnim proizvodima poput španske pršute, italijanskih i francuskih sireva i švajcarske čokolade. Istine radi, najveći deo posla proteklih godina oko zaštite geografskog porekla obavila je ovdašnja Mlekarska škola sa domom učenika “Dr Obren Pejić”, na čijem je čelu Nenad Đorđević. Mogućnost dobijanja evropskog loga i sertifikata najavili su David Liberati, vođa projekta EU za organsku proizvodnju, i Branislav Raketić, iz Ministarstva poljoprivrede.PROČITAJTE I: Zaštitili smo samo tri naša proizvoda - Imao sam priliku da probam pirotski kačkavalj i on je zaista odličan. Ima specifičnu aromu podneblja sa kojeg potiče, ali i sličnosti sa jednim sirom koji se proizvodi u Italiji, odakle potičem - istakao je Liberati prilikom posete Pirotu. U postupku predstojeće sertifikacije, svoju pomoć je najavila i lokalna vlast u Pirotu. FRUŠKOGORSKI lipov med jedinstven je po količini polena sa cveta ovog drveta i za njim vlada velika potražnja, objašnjava, za “Novosti”, Srđan nikolić, pčelar iz Rume. Fruška gora jedinstvena je i prepoznatljiva po šumama lipe, pa privlači pčelare iz cele Srbije, koji svoje košnice dovoze tu na ispašu.Jedinstven Fruškogorski lipov med je veoma tražen / Foto D. Dozet - Na godišnjem nivou proizvede se više od 16 tona fruškogorskog lipovog meda, koji ima zaštićeno geografsko poreklo - priča Nikolić koji ima više od 130 košnica. - Sada će ceo proces proizvodnje morati da se prati, od postavljanja košnica do pakovanja. Tu je i kontrola proizvoda, koju će raditi sertifikovane kuće, koje određuje Ministarstvo poljoprivrede, i tek onda med može da ide na tržište. LESKOVAČKI domaći ajvar već šest godina može da se izvozi na tržišta zemalja potpisnica Lisabonskog aranžamana, među kojima su i neke članice EU, a na osnovu zaštitne oznake porekla u Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu u Ženevi. To je jedan od tri proizvoda iz Srbije, pored bermeta i homoljskog meda, kojima je na ovaj način omogućen izvoz.Izrada kačkavalja u Mlekarskoj školi u Pirotu / Foto V. Ćirić Poslove geografske zaštite proizvoda na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga koordinira Regionalna privredna komora Leskovac. - Mi smo bili pioniri, a sada smo lideri u ovom poslu, jer imamo najveći broj proizvoda sa zaštićenim imenom porekla u Srbiji i radimo na novim - objašnjava Vladimir Bojović, koordinator za poljoprivredu RPKL. Sertifikacija proizvoda u Ženevi je dug i skup proces, koja je u slučaju leskovačkog domaćeg ajvara trajala tri godine i koštala oko 70.000 evra. Futožani godišnje proizvedu više od 1.000 tona kiselog kupusa / Foto D. Dozet U NAREDNE dve godine Srbija bi trebalo da međunarodno sertifikuje prve proizvode koji će moći da dobiju logo Evropske unije i da se prodaju se širom Evrope. Za sertifikaciju konkurišu proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom kao što su pirotski kačkavalj, leskovački ajvar, fruškogorski med i futoški kupus. Uslovi sertifikovanja hrane u Evropskoj uniji su veoma strogi, pa je veoma važno da proizvodi koji konkurišu za sertifikat imaju realnu proizvodnju i aktivno udruženje iza njega. Logo EU na proizvodima otvara veliko tržište, ali i perspektivu drugim srpskim proizvođačima organske hrane. FRUŠKOGORSKI MED MED se u Evropi dosta kupuje, a potrošači traže kvalitet, dok im je cena manje bitna. Kilogram lipovog meda u zemljama Eropske unije košta i do 25 evra, dok je u Srbiji ta cena znatno niža i kreće se najviše do 900 dinara. Inače, ispaša pčele na lipi veoma kratko traje, nektar sa cveta skupljaju s kraja proleća i početkom leta, a najviše ga ima kad je napolju toplo i vlažno vreme.Roštilj iz Leskovca / Foto: Tanjug ŽIG ZA LESKOVAČKI ROŠTILj OD novembra ove godine biće zaštićeni i specijaliteti koji se prave od roštiljskog mesa, što znači da više niko, bez saglasnosti Privredne komore, koja je nosilac žiga, neće moći da koristi ime “leskovački roštilj”. Ovo je rezultat projekta RPKL i asocijacije privrednika iz bugarskog grada Vrace.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.