Ljajić: Dogovor vlasti i opozicije

Izvor: S media, 10.Feb.2011, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Dogovor vlasti i opozicije

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je večeras da nije vreme za izbore, ali se založio za dogovor vlasti i opozicije radi zajedničkog rešenja ekonomskih i socijalnih problema u zemlji.

Gostujući u emisiji RTS-a "Svedok", Ljajić je rekao da je vreme za širi društveni konsenzus i dogovor sa opozicijom, da takav model bude osnovna vrednost u daljem političkom životu, kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << on ne bi svodio na to ko će pobediti, a ko izgubiti na izborima.

Ministar smatra da treba otvoriti dijalog sa opozicijom oko ključnih tema za Srbiju, poput izmene Ustava, pitanja Kosova, Evropske unije, i naglasio da nije siguran da bi prevremenim izborima Srbija bilo šta dobila.

Ljajić je uveren da će se glavni argumenti svih stranaka na sledećim izborima ticati ekonomije i da će glasači i odlučivati na osnovu rešenih ekonomskih problema, jer "ljudima više nije bitno ko je na vlasti, već da izadju iz krize u kojoj se nalaze".

On je ocenio da opozicija koristi ekonomsku situaciju u zemlji za "jeftinu populističku retoriku", pri čemu nisu ponudili nijedno rešenje, ideju ili program za izlazak iz krize.

Ministar Ljajić je kazao da je tokom obilaska najsiromašnijih gradova u Srbiji i u razgovoru s najugroženijim stanovništvom poslednjih sedmica zaključio da je stepen poverenja u politiku i političare, bilo da su vlast ili opozicija, na najnižem nivou.

Kao razlog tome on je naveo činjenicu da se politika pretvorila u arenu, u kojoj je bitno pobediti na izborima i gde je sve potredjeno stranačkim interesima. Takvo mišljenje, prema njegovim rečima, postojaće sve dok se ne promeni odnos izmedju vlasti i opozicije.

Ljajić smatra da je ovoj zemlji najpotrebnija stabilna vlada, koja će se suočiti sa teškim i bolnim reformama i biti istrajna u svojim prioritetima, primetivši da su proteklih 10 godina propuštene mnoge šanse i da je učinjen nedovoljan pomak.

Komentarišući odnose unutar vladajuće koalicije, Ljajić je rekao da je veliki uspeh što je tako heterogena vlada uspela u najtežoj krizi da opstane tri godine, ali da će sporadičnih nesporazuma verovatno i dalje biti.

On ne misli da to može ozbiljnije da ugrozi vladu, istakavši da bi pad vlade u ovom trenutku bio loš za svaku stranku, ali i zemlju u celini, pri čemu ne očekuje ni opsežniju rekonstrukciju vlade.

Na pitanje čini li mu se logičnom koalicija izmedju DS-a i SNS-a, Ljajić je rekao da je to moguće samo ako "nijedna od ove dve stranke ne bude mogla da formira stabilnu većinu", jer, smatra on, nikome ne odgovaraju vlade koje imaju tanku većinu u parlamentu.

Govoreći o stanju u Sandžaku, Ljajić je kazao da je ideja o njegovoj autonomiji nerealna i da u predstojeće izbore za Bošnjački nacionalani savet treba ući "hladne glave".

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.