„Litvanska kočnica“ na ruskoj granici

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2010, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Litvanska kočnica“ na ruskoj granici

20.08.2010. - Kaljiningradska oblast naše zemlje je jedinstvena po svom geografskom položaju

Kaljiningradska oblast naše zemlje je jedinstvena po svom geografskom položaju. Ovaj najzapadniji kraj RF nema kopnene granice sa preostalom Rusijom, graniči se sa Poljskom i Litvanijom, gde su ruski građani niz godina putovali bez viza, gde se vodila živa pogranična trgovina. Ali Sporazum o uprošćavanju viznog režima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sklopljen između Rusije i EU 2007. godine sve je promenio. Šengen je sada potreban svakom stanovniku Kaljiningrada. Šta da se radi? Pitanje postavljamo ekspertu, docentu Kaljiningradskog univerziteta Kant Vadimu Vojnikovu:

Pre godinu dana Rusija i Poljska su se zvanično obratile Evropskoj komisiji sa predlogom da se proširi zona pograničnog kretanja između Kaljiningradske oblasti Poljske i Litvanije do 150 kilometara. Radi toga, jasno, treba uneti izmene u važeći evropski pravilnik. Bezvizna zona bi se tako rasprostirala na velike pogranične poljske i litvanske gradove, obuhvatila bi i prestonicu ruske oblasti, Kaljiningrad. Litvanija je dugo razmišljala o tome. A nedavno je Viljnus ideju kategorično odbio.

Čega se uplašio baltički sused? Nije valjda da mu nisu potrebni prihodi od ruskih turista? Ili su zaista uzroci dublji? Kako je izjaivo ministar inostranih poslova Litvanije Evaldas Ignatavičjus, u pitanju je bezbednost zemlje, mogućnost prodiranja šverca na njenu teritoriju, podakcizne robe i ostalih „divota", uključujući očigledno i narkotike.

Litvanija je, naravno, zainteresovana za ruske turiste, konkretno kaljiningradske. Zainteresovana je za sam sporazum o pograničnom kretanju, faktički bezviznom u određenoj zoni. A oprezna je, čini se, savim iz drugih razloga. Novajlija EU ne želi da gnevi evropske činovnike. Mišljenje Evropske komisije je poznato: ona je za postepeno uvođenje bezviznog mehanizma u pograničnim regionima. To se tiče ne samo Rusije, već i Belorusije i Ukrajine: u malim dozama, putem bilateralnih sporazuma, navodno, da vidimo kako će stvar krenuti i kakve mogu da budu posledice. Ovde nije reč o balkanskim zemljama, za koje slične strogosti ne važe. Brzo je ukinut vizni režim sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, sada je na redu Bosna i Hercegovina. Ali nije tajna da upravo preko Makedonije ide čuveni balkanski put narkotika. Između ostalog, režim pograničnog kretanja na granicama Kaljiningradske oblasti ne isključuje pasošku kontrolu i carinski pregled. Zato otvara odlične mogućnosti da se bez problema putuje u goste, komunicira, zbližava, da se na kraju krajeva vodi biznis. Da primetim, Varminsko-Mazursko vojvodstvo Poljske izvlači veoma velike koristi od pogranične trgovine.

Pojednostavljen režim prelaska granice stanovniciam čitave Kaljiningradske oblasti u radijusu od 150 kilometara mogao bi da bude danas pravi proboj u odnosima Rusije i ujedinjene Evrope, simbol uzajamnog poverenja. Tim pre što će 2014. godine, kako tvrde stručnjaci, vize za ruske građane u Evropu biti ukinute.

Izvor: Glas Rusije

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruska baza u Jermeniji do 2044. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2010

JEREVAN -..Rusija i Jermenija potpisale su danas u prisustvu predsednika Dmitrija Medvedeva i Serža Sargsjana Protokol o produženju važenje Sporazuma o ruskoj vojnoj bazi iz 1995. godine sa 25 na 49 godina, javile su ruske novinske agencije...Dokument su potpisali ministri odbrane dve zemlje, naveo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.