Lideru EU nastavljaju samit, poslednji u 2019.

Izvor: B92, 13.Dec.2019, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideru EU nastavljaju samit, poslednji u 2019.

Brisel -- Lideri zemalja članica EU nastavljaju danas u Briselu poslednji samit u 2019. godini.

Ovo je i prvi sastanak na vrhu kome predsedava novoimenovani predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Prvi dan decembarskog samita lideri EU počeli su juče usavajanjem zaključaka o Konfrenciji o budućnosti Evrope, koja je zamišljena kao forum na kome bi u naredne dve godine gradjani, cilvilna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društva i institucije debatovali o mogućim unutrašnjim reforma EU.

Druga tema Evropskog saveta bila je posvećena klimatskim promenama.

Očekuje se da lideri EU usvoje smernice za dugoročnu strategiju EU u borbi protiv klimatskih promena, koja bi bila zasnovana na ostvarivanju "klimatski neutralne Evrope" do 2050. godine.

Lideri su prvog dan samita u Briselu razgovarali i o odnosima s Rusijom, partnerstvu sa afričkim zemljama, situaciji u Turskoj i funkcionisanju Svetske trgovinske organizacije.

Danas lideri EU sastanak u Briselu nastavljaju u formatu EU 27 i razgovorima o Evrozoni i jačanju Evropske ekonomske i monetarne unije.

Sam kraj poslednjeg samita u 2019. godini lideri EU posvetiće Bregzitu i priprema za pregovore o budućem partnerstvu sa Velikom Britanijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.