Lideri EU danas i migrantima i proširenju

Izvor: B92, 06.Okt.2023, 08:37

Lideri EU danas i migrantima i proširenju

Lideri 27 zemalja članica EU nastavljaju danas samit u Španiji kako bi pronašli način da izbegnu novu migracioni krizu. Jedna od tema biće i proširenje.

Italija i Španija izrazile su zabrinutost zbog povećanja broja iregularnih imigranata ove godine koji stižu na njihova ostrva, a u Grčkoj se tokom leta dogodila velika pomorska tragedija kada je poginulo stotine migranata.

Nemačka, željena destinacija za mnoge migrante koji stižu u Evropu, uvela je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granične kontrole, tvrdeći da su neophodne za suzbijanje krijumčarenja ljudi na njihovu teritoriju, pošto je ove godine registrovala porast zahteva za azil od skoro 80 odsto,

I druge zemlje centralne i istočne Evrope uspostavile su unutrašnje granične kontrole u zoni koja se uobičajeno smatra otvorenom za putovanja u okviru EU.

Evropski lideri razgovaraće na samitu u Granadi i o strateškom putu EU nakon godina obeleženih krizama od pandemije koronavirusa do ruskog rata u Ukrajini i energetske nestabilnosti, kao i ekonomskih pitanja.

Lideri će razgovarati o neophodnosti promena unutar bloka kako bi se omoćilo novo proširenje. "Budućnost članica koje teže pristupanju i njihovih građana leži u Evropskoj uniji", navedeno je u nacrtu zajedničke deklaracije u koju je Rojters imao uvid.

"Proširenje je geostrateška investicija u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet... i EU i buduće države članice moraju da se pripreme za to", dodaje se u nacrtu.

Kako navodi AP, lideri će razmatrati temu proširenja, a na samit su pozvani, osim Ukrajine, lideri sa Balkana i Moldavije koje teže članstvu.

Ranije je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kao mogući datum prijema novih članica naveo 2030. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.