Ledington: Nezavisnost Kosova nepovratna

Izvor: Blic, 24.Jun.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ledington: Nezavisnost Kosova nepovratna

Britanski ministar za Evropu Dejvid Ledington izjavio je danas u Prištini da je nezavisnost Kosova činjenica i da nema povratka nazad, kao i da je "teško zamisliti" Srbiju u EU dok traje spor sa Kosovom.

Ledington je posle susreta sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom rekao da se Velika Britanija sa evropskim partnerima sprema za reakciju posle objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o legalnosti proglašenje nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, cilj tih priprema je da "stvari idu napred" i da bude podržan "konstruktivan dijalog Kosova i Srbije o praktičnim pitanjima". Dodao je da bi se razgovori odnosili na pitanja trgovine, slobode kretanja građana, zajedničke ambicije dve država da uđu u EU.

Britanski ministar je rekao da je uverio Sejdiua da će njegova država podržati Kosovo u stremljenjima za punopravno članstvo u EU i NATO.

"Mi ćemo sa našim partnerima zajedno raditi kako bismo obezbedili uspešno okončanje tog procesa", rekao je Ledington.

Na pitanje o ulasku Srbije u EU, on je rekao da je u toku veoma rana faza tog procesa.

"Mislim da je teško zamisliti da Srbija može da uđe u EU, dok još postoji stanje neprijateljstva Srbije i Kosova. Ono što je važno istaći u ovoj fazi je to što govorimo i mi u Londonu, i druge članice EU Beogradu, jeste da mi želimo da se vi (Kosovo) u potpunosti uključite u evropsku porodicu", naveo je Ledington.

Prema njegovim rečima, deo tog procesa je nalaženje miroljubivih rešenja za probleme sa susedima. Ledington je izrazio nadu da će jednoga dana granica Kosova i Srbije biti toliko značajna koliko je to danas granica Belgije i Luksemburga.

Britanski ministar je imao sastanke i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i ministrom inostranih poslova Skenderom Hisenijem. Kako je saopšteno iz kabineta premijera Tačija, sa Ledingtonom je razgovarao o opredeljenju Vlade Kosova da ispuni sve kriterijume za prijem u EU.

"Premijer Tači je preneo opredeljenje Vlade za evropsku perpsektivu Kosova, za dobru vladavinu, ekonomski razvoj, beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju.

Ne prejuducirajući stav Međunarodnog suda pravde, Tači je rekao da će se posle objavljivanja tog mišljenja otvoriti nova perspektiva za priznanje Kosova i njegovu integraciju u međunarodne organizacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.