Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 16:16

Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak posetiće Beograd i Prištinu sledeće nedelje u pokušaju da "odblokira" pitanje Zajednice srpskih opština, oko kojeg je nastao zastoj u dijalogu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.
Pre posete Miroslava Lajčaka, ministri spoljnih poslova EU će na sastanku u Luksemburgu 12. oktobra razmotriti situaciju oko dijaloga Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Prištine, najavljeno je u Savetu EU.

Diplomatski izvori navode da će sastanak u Luksemburgu biti prva politička rasprava o dijalogu na nivou ministara posle dužeg vremena.
"Dijalog je čvrsto povezan sa evropskom perspektivom Srbije i Kosova i specijalni predstavnik Lajčak će u ponedeljak želeti da čuje od ministara kako oni razumeju tu evropsku perspektivu i kako EU može da učini nešto viže od samog posredovanja u dijalogu", prenosi evropski diplomatski izvor.
U dosadašnjem toku dijaloga, među dogovorenim temama dijaloga bilo je i pitanje Zajednice srpskih opština, ali prištinska strana je izgubila mandat da o tome razgovara, a politička situacija u Prištini je vrlo nestabilna, navode izvori upućeni u dijalog i naglašavaju da će pitanje ZSO morati da se vrati na dnevni red.
Nakon rasprave sa ministrima spoljnih poslova o detaljima dijaloga, Miroslav Lajčak putuje u Beograd i Prištinu gde će sa zvaničnicima razgovati pre svega o problemu Zajednice srpskih opština, rečeno je za RTS uoči sastanka Saveta ministara u ponedeljak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šefovi diplomatije EU razmatraju dijalog, Lajčak stiže u Prištini i Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2020

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) će na narednom sastanku raspravljati o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Biće ovo prva rasprava na ministarskom nivou otkako EU ima specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka koji se bavi direktno ovim procesom,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.